Caraş-Severin, Romania

REȘIȚA – Lucrări la mai multe drumuri importante pentru județ, urgentate prin implicarea lui Grindeanu!

La capătul vizitei în județ, ministrul Transporturilor a anunțat, pentru perioada următoare, intensificarea lucrărilor la drumul care leagă Moravița de Oravița. O rușine, în opinia sa, întrucât de ani buni, pe acest drum, s-au turnat straturi de asfalt în condițiile în care problema e legată de structură. „Acel drum va intra pe investiție, e prevăzut pe bugetul pe care îl vom aproba până la sfârșitul anului, sunt termene și anul viitor se face licitație și tot ce ține de etape. La DRDP Timișoara e prevăzut ca drumul să fie refăcut pentru că, dacă se pune în continuare asfalt, în unul-doi ani, se ajunge iar la stadiul de acum”, a declarat Grindeanu.

Reparații se vor face și pe drumul Oravița-Bozovici, acolo unde sunt surpări în zona Marila, acest drum urmând a intra și el pe investiție anul viitor. De asemenea, vor fi reparații și turnări de asfalt pe drumul european Caransebeș-Lugoj pentru că acesta a ajuns la stadiul în care are nevoie de intervenții.

Grindeanu a vorbit și despre drumuri expres importante pentru Caraș-Severin. O situație interesantă, în opinia sa, se petrece pe drumul Lugoj-Craiova. Acolo sunt unele termene care expiră în perioada următoare și care nu țin de execuția propriu-zisă, ci de actele dinaintea execuției. „De exemplu, să faci studiu de fezabilitate în patru ani e ceva incredibil. Când vezi negru pe alb, te lasă mască. Asemenea lucruri nu ajută deloc pentru un drum absolut necesar inclusiv județului Caraș-Severin”, declară ministrul. În acest caz, termenul de depunere a ofertelor pentru studiul de fezabilitate a fost prelungit până pe 20 decembrie, dată la care Grindeanu vrea un câștigător constructiv care să înțeleagă că acest studiu nu are nevoie de o asemenea durată de timp. „Stăm după patru ani după un studiu, apoi urmează faza de proiectare pe baza acestuia, apoi trecem la execuție. Se ajunge termene incredibile”, a adăugat Grindeanu.

O situație lăudabilă se întâmplă pe drumul Craiova-Pitești, unde anumite loturi vor fi inaugurate anul viitor, înainte de termen. De la Craiova spre Severin, ministrul apreciază că nu ar trebuie să intervină surprize, însă greu va fi de la Severin până la Slatina Timiș, din cauza reliefului. Totuși, ministrul se pronunță pentru un termen de execuție rezonabil.

Despre drumul Lugoj-Deva, ministrul declară că acesta e în faze premergătoare execuției, licitația dinaintea licitației. „Toate sunt la fel de importante și nu sunt concurențiale și au asigurată finanțare. Dacă lucrurile merg cum trebuie, anul viitor se semna contracte de peste 10 miliarde. Pe PNRR sunt aproape 13 miliarde, inclusiv co-finanțări, care merg spre transporturi. Peste 5 miliarde sunt pe rutier și 4 miliarde pe feroviar. În zona noastră, anul viitor trebuie să înceapă să se întâmple unele lucruri pentru că proiectele sunt mature și vor trebui să înceapă lucrările”, a încheiat ministrul.

JCS-Ionel Ivașcu