Caraş-Severin, Romania

CARANSEBEŞ – Este primul eveniment hibrid din România axat pe drone pentru uz comercial, legislație și educație, în organizarea PRIAevents și CAA, cu sprijinul Aeroportului Caransebeș si al AROPA!

Acesta va avea loc vineri, 18 septembrie 2020, începând cu ora 10.30, fiind compus din două părți: conferinţa va fi transmisă online de la Aeroportul Caransebeș, acolo unde are loc și expoziția, de asemenea difuzată online pe pagina de Facebook PRIA events.

De ce acest eveniment? Pentru că noul regulament UE pentru drone va intra în vigoare începând cu 1 ianuarie 2021, aducând unele modificări cu scopul de a crea o piață cu adevărat armonizată a dronelor în Europa, cu cel mai înalt nivel de siguranță. Se încearcă răspunsuri la întrebări de genul „Cum vom aplica aceste reglementări în România?” „Vom face modificări în codul aerian al României?”, „Cum poate o inițiativă de afaceri precum <<BANAT Air Park>>, pusă pe roate de Gabriel Olariu, să reînvie sectorul de afaceri aeriene în zona Caransebeș?” sau „Cum să-ți pilotezi drona atât în siguranță, cât și legal?”, răspunsuri care vor fi oferite atât de specialiști în aviație, cât și de oficiali din Ministerul Transporturilor și Parlamentul European.

În același timp, de pe Aeroportul Caransebeș va avea loc lansarea unei drone pe un coridor experimental ca parte a BANAT Air Park. Potrivit organizatorilor, „Dronele pot crește eficiența business-urilor, mai ales în sectoarele construcții, agricol, energetic, comercial, apărare, dar pot salva și vieți dacă sunt utilizate pentru sectorul de căutare și salvare. Scopul evenimentului este acela de a-i aduce împreună pe toți cei implicați în legislație și în comercializare, de a purta dezbateri cât mai relevante și de a găsi soluții împreună pentru dezvoltarea sănătoasă a acestui sector. Evenimentul abordează problemele critice cu care se confruntă utilizatorii comerciali atunci când vine vorba de drone: probleme de reglementare, gestionarea datelor și externalizare vs. insourcing, integrarea sistemelor”.

Evenimentul se va încheia cu expoziția programată pentru intervalul orar 13.00 -16.00, accesul publicului pe Aeroportul Caransebeș fiind permis în limita de maximum 50 de participanți. „Avem mulţi invitaţi din acest domeniu ce ţine de tehnologia dronelor. Vreau doar să vă spun că acum demarează acest proiect hibrid. Important este că la Caransebeş va fi primul poligon din Europa de Est unde vor fi testate drone, inclusiv cele pentru curierat. Vineri se semnează parteneriatul şi stabilim detaliile. Publicul doritor poate vizita expoziţia între orele 13 şi 16“, ne-a spus Gabriel Olariu, administratorul SC Aeroportul Caransebeş.

JCS- Nina Curiţa