Caraş-Severin, Romania

REŞIŢA – E vorba despre copia fidelă a celor aflate deja în construcţie în Stavila, în zona podului Lend!

Proiectul de „extindere a stocului locativ public pentru construcţii de locuinţe sociale în zona urbană nr.4 – Cartier Stavila şi Marginea, pentru populaţia din zonele urbane marginalizate – Etapa II“ îşi continuă cursul „procedural“, odată cu publicarea memoriului de prezentare pe pagina de Internet a Agenţiei pentru Protecţia Mediului Caraş-Severin. Spunem procedural, deoarece este obligatorie parcurgerea anumitor etape de studiu şi de dezbatere publică a tuturor aspectelor de mediu chiar dacă, în cazul de faţă, în cauză este o etapă a unui proiect aflat deja în implementare.

Documentul se referă la realizarea, în zona intersecţiei străzilor Văliugului cu Primăverii (pod Lend), a încă două unităţi locative de tip locuinţe colective încadrabile nZEB, similare cu cele din etapa I. Standardul nZEB, pe care toate construcţiile noi şi renovările majore trebuie să-l respecte începând cu 2021, presupune un nivel ridicat de eficienţă energetică a clădirilor şi reducerea dependenţei de sursele de energie poluante, în scopul protejării mediului şi pentru creşterea calităţii vieţii locatarilor.

Actuala etapă supusă atenţiei vizează construirea a două noi blocuri a câte 22 de apartamente, cu un total de 40 de apartamente de 2 camere şi 4 apartamente de 3 camere. Proiectul mai prevede şi amenajarea spaţiilor verzi, aleilor pietonale şi platformelor carosabile adiacente, precum şi a unui număr de 52 de locuri de parcare, din care 6 rezervate vizitatorilor şi 2 persoanelor cu dizabilităţi.

Contractul de finanţare, de circa 13,4 milioane lei fără TVA, asigurat prin componenta C10 – Fondul Local din Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă, a fost semnat de Ministerul Dezvoltării în decembrie 2022. Construcţia primelor două blocuri, cele aferente etapei I, a început în urmă cu un an, la 16 august, iar potrivit panoului informativ de pe şantier, ar trebui finalizată până în 16 februarie 2024.

JCS-Walter Fleck