Caraş-Severin, Romania

ADVERTORIAL. Cea mai veche gară din țară. Cea mai veche rută de cale ferată din România. Cel mai vechi teatru și cea mai veche farmacie montanistică a țării noastre. Ce a făcut actuala administrație locală pentru promovarea și dezvoltarea acestor bijuterii? Vorbe, promisiuni… Și atât, din nefericire!

Candidatul PNL la Primăria Orașului Oravița – Doru Novăcescu propune o altă abordare, mai realistă, în pas cu vremurile și expansiunea intra-europeană pentru promovarea turismului în zonă.

Prima neplăcere de care se lovesc turiștii, atât români cât și străini, e lipsa informațiilor la fața locului, atunci când ajung în gară. Un centru de informare multilingv-română, engleză, franceză, germană cu informații despre orar, prețuri, obiectivele turistice ale orașului, dar și despre spațiile de cazare și de luat masa ar fi mai mult decât binevenit. Astfel fiecare turist care petrece pragul centrului de informare turistică va primit un pliant cu informațiile anterior amintite și o hartă a zonei Oravița. La fel de oportun ar fi dacă turiștii și-ar putea programa online, cu ghid turistic, vizitarea orașului printr-un compartiment specializat pe dezvoltare turism al Primăriei, precum și achiziționarea online a biletelor. Astfel, fondurile obținute ar ajunge la bugetul local într-o manieră transparentă, acestea putând fi ulterior reinvestite.

Pentru că oamenii vin, vizitează, poate servesc ceva la un chioșc ce deservește turiștii ajunși în gară sau pe traseul din oraș… și surpriză ! Toalete publice zero. Nicăieri în oraș nu există. Probabil pentru administrația publică actuală toaletele publice nu au reprezentat niciun interes, nefiind nici pe departe o prioritate.

Lipsa unui mijloc de transport care să ducă grupurile de turiști din gară în partea de sus a orașului e de asemenea un dezavantaj… asta până nu ne amintim de lipsa autobuzelor electrice anunțate cu surle și trâmbițe. Un microbuz turistic care să fie închiriat grupurilor organizate de turiști condus de un ghid autorizat care să facă parte din Departamentul de Turism al Primăriei Oravița ar putea prezenta în detaliu atât monumentele istorice, cât și detaliile de efect ale orașului, cum ar fi ferestrele numite bârfitoare, Lacul Mare, dar nu în ultimul rând căldura și ospitalitatea orăvițenilor.

Copie fidelă a Burgtheater din Viena, Teatrul Vechi ”Mihai Eminescu” din Oravița, cel mai vechi teatru din țară a fost lăsat în voia sorții în ultimii 8 ani, acesta nebeneficiind de niciun fel de încălzire pe parcursul atâtor ieri, care au mușcat adânc în pereții și măreția acestuia. Nu se poate să lăsăm să continue această indolență care se vrea mascată sub o restaurare făcută pe grabă. Teatrul Vechi e o emblemă a orașului, merită să revină pe locurile fruntașe de vizitat în România, nu doar la nivel zonal.

Comunicarea cu administrațiile locale vecine nu trebuie neglijată, deoarece s-ar putea organiza circuite mai lungi, care să includă Cheile Nerei, Ansamblul Morilor de Apă de la Rudăria (patrimoniu UNESCO), Cascada Bigăr, Clisura Dunării.

Însă revenim la ideea de bază-șanse reale există pentru resuscitarea turismului zonal, câtă vreme ni le dorim cu adevărat și facem tot posibilul pentru a le pune în aplicare.

Drept urmare, pentru că o poveste de 8 ani are un cuprins nefericit și neinspirat datorită celor care conduc acum urbea orăvițeană, vă îndemn să dăm o șansă unui OM pentru a insufla noutate în dezvoltarea noastră, a tuturor.

Comandat de Partidul Național Liberal. Executat de NV Wotan Media. Cod mandatar financiar: 21200012