Caraş-Severin, Romania

CARAŞ-SEVERIN – Administraţia locală din Băile Herculane sprijină demersul tinerilor arhitecţi din Timişoara, care cred cu încâpăţânare în proiectul lor de a salva Băile Imperiale Neptun!

Recenta nominalizare a Băilor Neptun pe lista scurtă a celor mai periclitate 7 situri din Europa i-a luat prin surprindere pe arhitecţii timişoreni de la Asociaţia Locus care implementează Herculane Project. „Noi, Asociația Locus, considerăm această veste extraordinară un pas înainte către salvarea Băilor Neptun. Împreună am reușit să avansăm și aducem acest monument istoric de o excepțională valoare europeană în atenția experților și a publicului internațional. Pentru că am fost aleși în lista finală a celor 7 situri periclitate, un grup de experți va efectua o vizită pe sit, vom elabora un raport și ne vor ajuta să construim următorii pași necesari Băilor. Ne bucură și ne responsabilizează recunoașterea valorii monumentului ce are potențialul de a deveni un motor de reactivarea al centrului istoric“, a arătat echipa de la Herculane Project.

După anunţarea listei, președintele executiv al Europa Nostra, prof. dr. Hermann Parzinger, a declarat: „Aceste situri periclitate de pe lista scurtă sunt o reamintire a faptului că moștenirea noastră comună este fragilă. Prin publicarea acestei liste scurte, Europa Nostra își exprimă solidaritatea și sprijinul comunităților locale și organizațiilor societății civile din Europa care s-au angajat să salveze aceste situri. Aceste situri spun istoria noastră comună“.

Vizavi de această reuşită a celor de Asociaţia Locus, primarul orașului Băile Herculane, Cristian Miclău, a precizat: „Primăria Băile Herculane, împreună cu toți factorii implicați, a reușit să aducă imobilul Băile Neptun de la o clădire monument istoric de interes național la o clădire monument istoric de interes european. Imobilul Băile Neptun a fost selecționat în cele mai periclitate 12 situri de patrimoniu din Europa, selectate pentru Programul 7 cele mai periclitate 2022. Primăria Băile Herculane a făcut toate demersurile necesare pentru salvarea monumentului istoric Băile Neptun, dar din cauza situației juridice complicate nu a fost posibilă obținerea vreunei finanțări. Dorința incontestabilă a orașului Băile Herculane de a salva monumentul istoric Băile Neptun constituie un angajament al comunității locale, în toate acțiunile care vor urma pentru reabilitarea acestei minunate clădiri istorice“.

JCS-Nicoleta Moraru