Caraş-Severin, Romania

CARANSEBEȘ – Jurnal de Caraș-Severin și Caon.ro vă informau în urmă cu trei zile, în articolul „Spitalul Caransebeș, pe avarie cu medicamentele și echipamentele anti-Covid!”, că a doua unitate spitalicească a județului nu stă pe roz cu medicamentele și materialele sanitare anti-Covid. Mai ales în condițiile creșterii numărului de pacienți confirmați cu coronavirus în spital!

Doar că în presa obișnuită să înghită fără să mestece orice regurgitează la nivel declarativ Ghiță Borcean, managerul interimar al Spitalului Municipal de Urgență Caransebeș (SMUC) a găsit de cuviință să catalogheze articolul nostru drept un fake news. În aceste condiții, pentru o și mai corectă informare a cititorilor, publicăm astăzi documentul de care vorbeam în articolul mai sus menționat, document datat 3 august 2020 și semnat Gheorghe Borcean și Bhupinder Singh (n.r.- directorul medical al spitalului), în care cei doi cer sprijin URGENT de la Ministerul Sănătății pentru achiziționarea de medicamente și echipamente sanitare anti-Covid.

După cum se poate vedea în document, Borcean și Singh solicită Ministerului Sănătății cantități consistente de echipamente și medicamente, motivând prin creșterea alarmantă a persoanelor infectate cu Covid-19 tratate în spital. Mai mult, mai grav, în finalul documentului, Borcean și Singh îi informează oficial pe cei din Ministerul Sănătății că spitalul nu mai are de aproape o săptămână două din principalele medicamente folosite în tratarea pacienților pozitivi la Covid-19, neputând să nu observăm că în ultimele zile au murit în spital cinci astfel de pacienți. „Menționăm că medicamentele Kaletra și Kaletra soluție orală nu le mai avem pe stoc din 28 iulie”, mai scriu cei doi medici în solicitarea adresată Bucureștiului, dar trimisă în prima zi a acestei săptămâni și altor instituții din Caraș-Severin, printre care DSP, Instituția Prefectului, ISU sau Primăria Caransebeș.

În concluzie? Articolul „Spitalul Caransebeș, pe avarie cu medicamentele și echipamentele anti-Covid!” este departe de tot de a fi un fake news. Poate doar pentru interimarul manager al Spitalului Municipal de Urgență Caransebeș, prins puțin cu… declarația-n sac! Și nu, nu ne referim la declarația de incompatibilitate! Iar dacă am merge și mai departe, am putea spune că Ministerul Sănătății și alte instituții au primit zilele trecute un fake news de la managerul interimar Ghiță Borcean

JCS-Nina Curița