Caraş-Severin, Romania

GĂRÂNA – Primăria Brebu Nou a investit 94.000 de lei din bugetul propriu în renovarea vechiului dispensar.

De mai bine de un sfert de secol, sătenii sunt nevoiţi să meargă la doctor la Reşiţa. Ambulanţa tot de la Reşiţa vine, durează o oră până ajunge la faţa locului şi tot atât ca să ajungă la spital. Cu ceva timp în urmă, Primăria a solicitat Ministerului Sănătăţii (MS) înfiinţarea unei substaţii de ambulanţă cu caracter temporar sau dislocarea unui echipaj medical pe durata weekend-ului într-un spaţiu pus la dispoziţie de Primărie. Ulterior, MS a aprobat prezenţa medicilor în weekend, printr-o decizie semnată de Raed Arafat.

Aşa că Primăria a trecut la treabă şi a renovat o veche clădire care cândva a găzduit dispensarul şi remiza de pompieri, redându-i vechea utilitate. Conform primarului Ioan Buda, clădirea fost reabilitată complet şi adusă la standarde moderne. „Dispensarul, la care s-a lucrat de astă vară, dispune acum de două dormitoare, apă caldă, boiler electric, o sală de primire pacienţi, grupuri sanitare noi şi o minibucătărie. Au fost montate sobele, s-a schimbat partea electrică, s-au făcut izolaţii interioare şi exterioare, se va monta mobilierul. În prezent, punem la punct ultimele detalii pentru ca, pe perioada weekend-urilor, să avem în comună un echipaj medical detaşat de la Reşiţa”, declară primarul.

20.000 de lei a investit Primăria în acest obiectiv. Comuna dispune de o maşină de pompieri primită ca donaţie din Germania. Până nu demult, „casa” acesteia era fie într-un vechi garaj, fie chiar sub cerul liber, aşa cum s-a întâmplat în cursul verii. Dar, graţie eforturilor Primăriei, maşina de pompieri are „casă” nouă. De la primarul Buda, aflăm că de situaţiile de urgenţă se vor ocupa voluntarii din comună. Aşa s-a întâmplat şi în cazul incendiului izbucnit la scena din Poiana Lupului cu ceva timp în urmă, când oamenii din Gărâna au fost primii prezenţi la faţa locului. Despre vechiul garaj, care a adăpostit maşina de pompieri, intenţiile mai vechi ale Primăriei erau de a-l demola pentru a face loc unei biserici ortodoxe.

În opinia primarului Buda, investiţiile derulate recent sunt de maximă importanţă pentru comună. „Pe perioada verii, vine multă lume în weekend, fie că e vorba despre turişti sau despre cei care deţin case în zonă. Iarna e multă linişte, dar nu ştii niciodată ce se poate întâmpla. Ne bucurăm că dispensarul prinde contur după atâta vreme”, încheie acesta. Se pare că, în curând, se vor termina şi aşteptarea sătenilor şi lungile lor drumuri până la spitalul din Reşiţa, cel puţin cele din weekend.