Caraş-Severin, Romania

ANINA – Dacă nu vor exista contestaţii după alegerea constructorului, lucrările pot demara chiar din primăvară.

Până la sfârşitul anului, proiectul tehnic privind restaurarea, conservarea şi punerea în valoare a monumentului de clasa A –„Ansamblul Puţului I Anina“, va fi finalizat, urmând, în cel mai scurt timp, scoaterea lucrării la licitaţie, potrivit declaraţiilor primarului Gheorghe Românu. Demarat în primăvara acestui an, proiectul se derulează pe o perioadă de 36 de luni. La finalul său, locuitorii Aninei, şi nu numai, se vor bucura de cel mai mare muzeu românesc în aer liber dedicat mineritului, care va fi deschis pe locul exploataţiei închise în urmă cu mai bine de un deceniu.

„Lucrăm la proiectul tehnic. El trebuie încheiat undeva pe la sfârşitul lunii decembrie. După acest pas, vom scoate construcţia la licitaţie. Contractul de finanţare a fost semnat cu Agenţia de Dezvoltare Regională 5 Vest în luna mai, şi am primit cea de-a doua tranşă de bani, din totalul de 3,5 milioane de euro. Toate clădirile, care sunt monument de clasa A, vor fi reabilitate, şi tot ceea ce vom expune noi aici se va face în aşa fel încât să se respecte tehnologia de exploatare a cărbunelui. Va fi un turn cu o zonă belvedere, cu lift, cu posibilitatea de a se intra în subteran. Va fi reabilitată şi maşina de extracţie pe abur, soră cu cea din Titanic, din 1908, iar turiştii vor putea vedea întregul flux tehnologic de extracţie al cărbunelui. Ceea ce a fost mai greu la acest proiect a trecut! (implementarea documentaţiei tehnice – nr.). Cu restul va fi mult mai uşor, numai să prindem un constructor bun!“, ne explică primarul Aninei.

Pentru fostul oraş minier, acest proiect ar putea fi o „gură proaspătă de oxigen“, căci muzeul face parte din strategia de dezvoltare a urbei. „Strategia are două ramuri: de dezvoltare a turismului – care are în vedere dezvoltarea obiectivelor pentru care turistul vine în Anina, iar cealaltă – de modernizare a infrastructurii, cu tot ceea ce înseamnă unităţi de cazare, restaurante, etc. De asemenea, ne vom concentra şi pe promovarea împrejurimilor, pentru că avem lacuri, peşteri, locuri deosebit de frumoase de vizitat“, a concluzionat Românu.