Caraş-Severin, Romania

CARANSEBEȘ – A 16-a ediție a „Serbărilor Cetății”, programată pentru perioada 23-26 septembrie, în Parcul Teiuș din Caransebeș, se va desfășura doar dacă incidența cazurilor de Covid din municipiu o va permite!

Consilierii locali au aprobat zilele trecute organizarea festivalului și tarifele care vor fi încasate de la comercianți, cuprinse între 1500 și 5000 de lei pentru alimentație publică, între 300 și 1000 de lei pentru micii comercianți și între 2000 și 4000 de lei pentru parcurile de distracție.

Dragoș Curelea de la USR Plus a spus că tarifele i se par destul de mari, dar dacă sunt agreate de comercianți, atunci nu e o problemă. În schimb, Curelea a vrut să afle dacă chiar era nevoie de „Serbările Cetății” în plină pandemie: „Vreau să discutăm despre oportunitatea de a face festivalul, având în vedere că vedem în fiecare zi că valul 4 e pe noi”.

L-a lămurit primarul Felix Borcean, care a spus că „Serbările Cetății” nu sunt bătute în cuie și se pot oricând anula dacă situația pandemică va fi de așa natură. „Dacă vine valul 4 nu le mai facem, se suspendă, noi aprobăm doar amplasamentul. Dacă se vor putea organiza, se vor organiza, dacă nu, nu. Dacă incidența cazurilor în Caransebeș va fi una care va limita posibilitatea de a face aceste serbări, nu le facem și vom muta banii pe alt capitol bugetar. Nu e încheiat niciun contract cu artiști, nu e niciun ban virat”, a explicat Borcean, astfel că aleșii locali au fost de acord cu organizarea, cu amendamentul că taxa de salubritate va fi încasată de la comercianți de Transal și nu de Casa de Cultură, ca până acum.

Cum în sală se afla și directorul medical al Spitalului Municipal de Urgență Caransebeș (SMUC), medicul Loredana Liuba, aleșii au fost informați, deși votul fusese dat deja în favoarea organizării evenimentului, despre cum evoluează situația pandemică în Caransebeș. „Valul 4 nu este așteptat, a venit deja încă de la începutul lunii august, din păcate mulți pacienți cu forme severe, am avut deja și decese. Varianta Delta care circulă acum este mult mai contagioasă, trebuie să înțelegem că trebuie să păstrăm toate mijloacele de protecție pentru că acum boala se contactează mult mai rapid și ne așteptăm ca numărul pacienților să crească”, a precizat Liuba.

Întrebată dacă va merge la „Serbările Cetății”, aceasta a oferit un răspuns diplomatic: „Nu, pentru că nu îmi permite timpul! Momentan, incidența în Caransebeș permite organizarea lor, depinde de ce urmează”.

Conform ultimei raportări ISU Semenic, pentru data de 12 septembrie, 42 de caransebeșeni erau infectați cu Covid, internați în spital sau aflați acasă în carantină sau autoizolare.

JCS-R.M.

FOTO: Arhivă CAON