Caraş-Severin, Romania

REȘIȚA – Un furt mai puțin obișnuit s-a petrecut în noaptea de 15 spre 16 iunie, când operatorul județean anunța sistarea furnizării apei potabile în jumătate din partea veche a municipiului Reșița!

Câteva apometre au fost furate, dar de la șeful societății am putut afla, însă, că dezastrul trece de limitele imaginabilului. Nu doar jaful, ci și dorința de a distruge și de a face rău!  Cât s-a oprit apa, hoții au furat apometrele! AquaCaraș anunța că urma să oprească apa în partea de sus a orașului, incluzând Valea Domanului, Centrul Civic, Piața de Sud, Universalul Vechi, parțial Dealul Crucii, Mihail Kogălniceanu și Poiana Golului. Oprirea ar fi fost necesară pentru efectuarea unor lucrări de întreținere la căminele de vane, dar și de înlocuire a acestora, între orele 22.00 și 5.00, în noaptea de 15 spre 16 iunie. Timp suficient pentru ca mâini încă neștiute să se apuce de furat apometre și de distrus ce-au apucat, generând câteva inundații la reluarea furnizării apei.

După o noapte fără apă, cei mai matinali dintre locuitorii din Dealul Crucii s-au trezit cu ape pe străzi, lucru deloc obișnuit prin zonă. Doar că de data asta n-a plouat. Oamenii spun că mai multe cămine au fost răvășite, câteva contoare au fost furate cu tot cu țevi. Iar apa n-a mai revenit la robinete de dimineață, așa cum se aștepta.

Ce s-a întâmplat de fapt? Poliția județului ne lămurește: În cursul dimineții zilei de astăzi (16 iunie – n.r.), polițiști de la Poliția Municipiului Reșița au fost sesizați despre furtul unor apometre de la două locuințe de pe strada Badea Cârțan. Polițiștii au constatat că cele sesizate se confirmă, au efectuat cercetarea la fața locului și continuă cercetările sub aspectul comiterii infracțiunii de furt calificat, în vederea identificării autorilor, tragerii la răspundere penală a acestora și recuperării prejudiciului“.

Se fură până și apa! Nu doar că fură mai toată lumea, înregistrându-se diferențe enorme între contorizarea comună de la blocuri și cea din toate apartamentele, ci și din hidranți, de pe stradă, la drumul mare. Ce ne spune directorul general al AquaCaraș, Gheorghe Filipescu? „Am făcut sesizare la organele de anchetă, la Poliție, și acum vizionează camere din zonă de acolo, să vedem ce și cum“. Oficialul spune că a fost vorba despre vreo șase apometre care au fost luate, dar au fost mai multe „rău făcături, și-au bătut joc. Nu să zici că au furat că le trebuia nu știu unde, așa răutăcioși. Din răutate. Se fură capace de cămin în draci, nici nu mai știu de unde să le pun, cum să mai scot banii, că nu am finanțare. Nici la noi, om fi noi societate extrabugetară, dar mă întreabă Curtea de Conturi: dom`le, ce faci cu atâtea, le faci ciorbă? Fură în draci! Până la urmă o să văd, o să aduc alte capace, la care n-ar putea să mai existe tentație să le fure. Îi cred și pe cei de la Poliția Locală. Uite, de exemplu, în Poiana Golului îmi distrug hidranții! Acolo, dacă schimb un hidrant și îl sigilez, imediat rup sigiliul și fură din el, n-au treabă, ca-n junglă. Și fură apă să spele covoare, să ude grădina, să își facă tâmpenii de-ale lor. Dacă le opresc furnizarea apei, că pot să fac treaba aceasta, spun: a, Filipescu e al dracului, că ce, și cum?! Asta e, cică dacă n-ar fi asemenea probleme poate monotonia ar fi prea mare. Ar fi prea ușor la noi…“.

Oficialul a concluzionat că în spatele celor mai multe distrugeri se ascunde, de fapt, răutatea. Iar hoția, după câte putem observa în jur, a devenit un fel de sport național. Autoritățile, oricât de vigilente ar fi, n-ar avea cum să stea cu ochii pe toate contoarele, conductele, capacele de canal și hidranții din municipiu…

JCS-Antoniu Mocanu