CARAȘ-SEVERIN – În rest, gradul de umplere al principalelor acumulări din Spațiul Hidrografic Banat variază între 77 și 90%!
Dezamăgire, decepție, deziluzie! Asta au trăit, la sfârșitul săptămânii trecute, cei veniți de aproape sau de departe la Ocna de Fier pentru a se aproviziona, direct de la sursă, cu celebra „apă naturală de izvor alcalină ce conține în mod natural coloizi de aur, argint și minerale perfect echilibrate“. Ne referim la apa Izvorului Ursoanea, al cărui surplus rămas de la fabrica de îmbuteliere ajungea, până de curând, parte în bidoanele și PET-urile oamenilor care făceau coadă, parte în pârâul Moravița, din vale. Din cauza secetei, însă, de câteva zile „nu funcționează izvorul“, după cum informează un anunț prins pe instalația de furnizare a apei la liber.
În schimb, chiar dacă precipitațiile serioase au cam lipsit în ultima perioadă și, cu siguranță, o mulțime de izvoare și de mici afluenți „nu mai funcționează“ din cauza secetei, principalele acumulări din Banat erau, luni, cel puțin pe trei sferturi pline, potrivit Administrației Bazinale de Apă (ABA) Banat. „Cea mai ridicată valoare a fost înregistrată în cazul acumulărilor administrate de Hidroelectrica – Valea lui Iovan și Poiana Mărului – unde gradul de umplere este de 90%. În ceea ce privește acumulările aflate în proprietatea TMK Hidroenergy Power SRL (Trei Ape, Gozna, Văliug și Secu), gradul de umplere este cuprins între 77,6% (Trei Ape) și 87% (Văliug și Secu). Comparativ cu situația de la sfârșitul lunii martie și începutul lunii aprilie, când gradul de umplere era semnificativ mai scăzut – 31% (Trei Ape), 41% (Gozna) și 53% (Secu) – situația actuală s-a îmbunătățit semnificativ. Scăderea nivelului de apă înregistrat în prezent la acumularea Trei Ape este cauzat de evaporație, precum și de derivarea unui debit de 0,6 m³/s către acumulările Gozna și Secu, dar și către microhidrocentrala de la Crăinicel, care este unul din rolurile principale ale acumulării.“, precizează ABA Banat, într-un comunicat.
Potrivit Administrației, aceste acumulări au una sau mai multe din funcțiunile de: alimentare cu apă, atenuare a viiturilor, energetic, recreere și piscicultură, primele trei fiind în general cele mai importante. În ceea ce privește respectarea regulamentelor de exploatare, precum și a graficului dispecer lunar, ABA Banat mai precizează că nu a constatat nicio abatere și că monitorizează permanent respectarea acestor cerințe.
JCS-Walter Fleck