CARANSEBEȘ – Primarul Caransebeșului a adus în atenția aleșilor locali, la finalul ședinței de luni, deschiderea unei noi axe de finanțare pentru spitale. Construite de la zero sau reabilitate și modernizate. Edilul a cerut părerea consilierilor: cum ar fi mai bine? Asta pentru că timpul presează și este nevoie de un studiu de fezabilita-te (SF) care trebuie depus până în septembrie!
„Există o oportunitate de finanțare, am discutat cu un secretar de stat la București, fie de construire a unuia nou, fie de renovare a actualului spital, sumele sunt între 5 și 75 de milioane de euro. Vreau să discutăm aici pe care din cele două variante să acționăm. Sunt spitale mai mici, cum e Oțelu sau Oravița, care fac SF și rezultă că au nevoie de 5 milioane de euro. Noi sau consiliul județean, care avem spitale mult mai mari, ne putem gândi fie la reabilitare totală, 30-50 de milioane de euro, cât scoate un SF în evidență, fie la construire care poate duce chiar și la peste 75 de milioane de euro, cu tot cu dotări. Ideea e pe ce să ne axăm, asta e întrebarea mea!“, le-a spus Borcean celor din legislativul caransebeșean.
Luați oarecum prin surprindere, aceștia au avut păreri împărțite. „Renovare!“, „Renovarea e doar cârpeală!“, „Unul nou, dar trebuie consultați specialiștii, noi ne dăm doar cu părerea.“, „Ce să mai facem unul nou, trebuie să-l repărăm pe acesta.“ sau „Ne-ați dat temă, trebuie să ne gândim.“, au fost câteva din opiniile consilierilor locali, la care primarul Borcean a reacționat imediat: „Nu mai avem timp, termenul de depunere a SF-ului pentru orice variantă e luna septembrie. Nu suntem foarte departe de luna spetembrie!“
A intervenit și directorul Direcției de Strategii a municipalității, Liviu Jigoria-Oprea, explicațiile acestuia fiind binevenite pentru unii dintre consilierii locali. „Construirea unuia nou înseamnă demolarea acestuia, a atenționat Jigoria-Oprea. Plus că la spital s-au făcut investiții, sunt proiecte europene, care trebuie ținute 5 ani, altfel dăm banii înapoi, nu putem să-l dărâmăm! Eventual, să extindem cu vreo secție, mai ales că avem Bora (secția de Infecțioase-n.r.) în mijlocul orașului.“
Viceprimarul Pasere a punctat că ar merge pe renovarea actualului spital, poziție apropiată de cea a primarului Felix Borcean: „Și eu la fel, de data asta, sunt de acord cu Bebe, m-aș duce mai spre renovare!“
Mai trebuie menționat și că demolarea unui imobil mastodont, cu 7 etaje, precum spitalul caransebeșean, costă bani, și nu puțini. Pentru ce va opta Caransebeșul în ceea ce privește spitalul, vom afla probabil în această vară!
JCS-R.M.