Caraş-Severin, Romania

CARAȘ-SEVERIN – Mai lipsește doar avizul în forma scrisă și semnătura de pe contractul de finanțare!

După ce a obținut marți, la București, avizul favorabil verbal al Comisiei tehnico-economice a Ministerului Economiei Antreprenoriatului și Turismului (MEAT) privitor la proiectul de „Dezvoltare a Zonei Turistice Semenic“, primarul Reșiței, Ioan Popa, se declară convins că „nu ne mai poate opri nimic de acum înainte“. „Am expus personal proiectul de la A la Z, împreună cu proiectanții, iar comisia din care fac parte și reprezentanți ai ministerelor Dezvoltării, Justiției, Finanțelor s-a edificat în legătură cu ce vrem să facem, fără întrebări suplimentare. Practic, am primit un aviz verbal, urmând să îl primim și în scris. Pasul următor este să semnăm contractul de finanțare cu MEAT și gata! Să înceapă lucrările!“, a declarat edilul.

Inclus în Masterplanul Naţional de Turism 2007-2026, proiectul Primăriei Reșița vizează transformarea efectivă a zonei montane din vecinătatea sud-estică a municipiului într-o veritabilă staţiune de schi. Complementar, implementarea proiectului ar urma să potenţeze şi valenţele celor două staţiuni turistice de interes local Crivaia-Semenic.

„Mulțumesc celor care ne-au sprijinit în tot acest demers. Trebuie să menționez faptul că ministru, la MEAT, este Adrian Oprea, de la PSD. Am avut toată deschiderea dânșilor, și pentru că tot vorbeam de colaborarea cu Silviu Hurduzeu, menționez că acesta este un proiect în parteneriat: Primăria Reșița – Consiliul Județean – Primăria Văliug. Eu m-am înțeles foarte bine cu el în intervalul 2016-2020 și nu am nicio rezervă că vom avea o conlucrare foarte fructuoasă și în mandatul 2024-2028. Sunt convins că acest proiect se va derula la fel, în bune condiții, și vom duce obiectivul la bun sfârșit.“, a mai spus primarul Ioan Popa.

Potrivit acestuia, este vorba despre un proiect în valoare de peste 42 de milioane de euro (inclusiv TVA), pentru care care lucrările au fost licitate, iar contractul a fost deja semnat în toamna trecută. Referitor la cofinanțarea de 30% a proiectului, Primăria Reșița, care este lider de proiect, are în studiu mai multe variante, între care un credit bancar, un credit sindicalizat împreună cu ceilalți parteneri sau o finanțare prin ADR Vest. „Este un proiect care va genera între 2,5 și 3,5 milioane de euro profit pe an, astfel că amortizarea se va face într-o perioadă scurtă, de 4-5 ani.”, a mai adăugat primarul.

Spicuind din proiect, reținem că celor trei pârtii pe care se putea schia până în prezent urmează a li se adăuga alte trei noi, dar şi o instalaţie pentru înzăpezire artificială, o instalaţie de transport pe cablu de tip telegondolă cu 10 locuri, o tiroliană şi un scaun autopropulsant, un parc tematic, precum şi alte obiective (clădire anexă, garaj pentru maşinile de bătut zăpada). Nu în ultimul rând, va fi amenajată o parcare terană cu o suprafaţă de 3.000 mp, cât şi o cale rutieră de întoarcere a autobuzelor care vor aduce turiştii în zona staţiei inferioare a staţiunii.

JCS-Walter Fleck