REȘIȚA – … când se vor vedea primele macarale pe șantier, spune Tatian Diaconu, directorul general al NHood România, dezvoltatorul platformei Mociur. Iar asta s-ar putea întâmpla în toamnă!
„Proiectul Ceetrus intră în linie dreaptă! Mulțumim pentru încredere, Tatian Diaconu & Team!“, astfel sună mesajul municipalității care dă o veste bună reșițenilor, vizavi de proiectul de dezvoltare de la Mociur. Mesajul este însoțit de un interviu luat directorului general al NHood România, Tatian Diaconu, de către cei de la Ziarul Financiar, în care se vorbește despre perspectivele companiei, despre planurile pentru Reșița și despre importanța parteneriatului cu administrația locală.
Ce este NHood? Cu toții ne-am obișnuit cu Immochan, devenit între timp Ceetrus, care a venit la Reșița și a prezentat planurile pentru Mociur. În vreme ce Ceetrus este proprietarul de active, NHood este companie din același grup și asigură, de aproximativ un an, serviciile de real estate.
Când vor porni efectiv lucrările în Mociur? „Noi tragem speranță că în toamna aceasta vom fi deja în construcția primei faze, spune Tatian Diaconu. Asta presupune ca PUZ-ul să fie eliberat foarte repede și să intrăm într-o fază de autorizare care probabil că ar dura 6-9 luni. Sperăm ca în septembrie să fim în construcție efectiv“.
Șeful NHood a precizat că se va începe cu partea comercială, pentru că „avem un pattern pe care l-am învățat la Brașov, este lucrul pe care știm să-l facem cel mai bine. Partenerii noștri – Auchan și toți ceilalți parteneri din retail – și-au exprimat deja intențiile pentru Reșița, și asta ne-a bucurat foarte tare. Pentru că mulți ne-au considerat avangardiști vizionari sau ușor nebuni, probabil că suntem un pic din fiecare, dar faptul că în spate ai parteneri care îți susțin alegerea pe care ai făcut-o prin dorința de a fi acolo, asta ne bucură pe noi toți. Și eu sper ca din toamna aceasta fim pe șantier, sper ca această comunitate fantastică din Reșița să continue să împingă proiectul cu această energie, și să ne vedem – așa cum spunea un prieten din Reșița (primarul Ioan Popa – n.r.) – la Starbucks la o cafea. E o expresie deja împământenită acolo, pentru că oamenii își doresc o bună parte din astfel de branduri la Reșița“.
Investitorul crede că sunt foarte importante susținerea din partea comunității și parteneriatul cu administrația locală. În acest context, s-a declarat foarte încântat de faptul că primarul Nelu Popa i-a invitat să investească pe malurile Bârzavei: „Mă întreba cineva de ce am ales Reșița. Nu noi am ales Reșița. Reșița ne-a ales pe noi și asta se datorează domnului primar care a venit la un seminar în care se discuta despre urbanism sustenabil. Și pur și simplu ne-a invitat să vizităm orașul, să ne arate ce s-ar putea face în Reșița. Și aș spune că Reșița ne-a ales pe noi în cele din urmă“.
Dar care este stadiul actual al investiției? „La Reșița, proiectul evoluează după același pattern (model – n.r.) pe care l-am avut și la Brașov, cu o fază în care comunitatea este în foarte mare așteptare, o fază în care comunitatea este atât de doritoare să aibă proiectul încât construiește și scenarii suprapuse pe o perioadă în care nu iese nimic din pământ. Și sigur că această perioadă – pe care noi o numim generic perioadă administrativă – presupune toate aceste etape de obținere a unui PUZ (Plan Urbanistic Zonal), ulterior de autorizare și nu în cele din urmă acest moment zero, când se văd primele macarale pe teren. Noi suntem în etapa finală a fazei administrative, PUZ-ul va ieși în câteva săptămâni, în zile, pentru că toate avizele au fost în sfârșit obținute. Sigur că atunci când lucrezi pe un proiect de 40, de 60 de hectare, întreg procesul este greoi, și nu pentru că cineva s-ar opune sau pentru că ni s-ar pune bețe-n roate sau orice altă scenarită posibilă, ci pentru că nivelul de impact asupra orașului este atât de mare încât el necesită foarte multă coordonare. Vorbim de coordonare în ceea ce privește capacitățile de utilități, rețeaua de drumuri, de străzi a orașului, funcțiunile sociale, pentru că tu anticipezi de fapt ce ar trebui să fie orașul în 20 sau 30 de ani. E un exercițiu plin de responsabilitate. Și atunci fiecare factor implicat din comunitatea reșițeană are o opinie. Primăria trebuie să se gândească nu numai la drumuri și poduri, ci și la nevoia de școli, de grădinițe, de funcțiuni medicale. Și mai mult, că vorbim de evoluție, cum am putea să anticipăm care vor fi nevoile la Reșița în 20-30 de ani? Printr-un exercițiu de consultare și de colaborare, pentru că nu deținem noi toate răspunsurile“.
Tatian Diaconu crede că proiectul pe cele 60 de hectare, din Mociur, va avea un impact mult mai mare decât l-a avut Coresi, pe 100 de hectare, la Brașov. Ce se va face și în Mociur are legătură cu conceptul orașului de 15 minute, despre care amintea mereu primarul Ioan Popa. „Este o tendință de fond care nu a demarat în România și care privește Europa, și aș spune că privește aproape întreg globul pământesc, crede directorul NHood. Mergem din ce în ce mai mult către multifuncțiuni, tocmai în ideea în care oamenii ar trebui să-și regăsească răspunsuri la nevoile lor într-un areal cât mai mic. Noi folosim de multe ori explicația și prin prisma conceptului de oraș de 15 minute, concept pe care l-a inventat profesorul Carlos Moreno de la Universitatea Sorbona. În sine, explicația conceptului este extrem de bazică, dar probabil că și simplitatea o face atât de frumoasă. Profesorul Moreno și echipa lui spun că, dacă într-un areal geografic parcurs în 15 minute pe jos ne putem găsi răspunsuri la o bună parte din nevoile noastre curente, atunci oamenii sunt mai fericiți“. Iar în Mociur vom regăsi de la mall și aquapark, până la hoteluri și zone rezidențiale.
JCS-Antoniu Mocanu