Caraş-Severin, Romania

MEHADIA – Din discuția cu primarul Grigore Bardac am reținut că în comuna pe care o conduce se lucrează intens pentru introducerea utilităților moderne. Confortul vine cu fonduri generoase, mai multe proiecte fiind în diverse stadii. Pentru cititorii noștri, primarul vorbește despre ritmul cu care confortul este sau urmează să fie adus în casele localnicilor!

Rețelele de apă și canal sunt prioritatea momentului în Mehadia și satele aparținătoare. Asta deoarece se lucrează la studiul de fezabilitate pentru introducerea acestor utilități la Mehadia, în vreme ce la Valea Bolvașnița lucrările la proiectul integrat sunt aproape gata, iar la Plugova se lucrează la rețeaua de canalizare de aproximativ două luni.

Pentru rețelele de la Mehadia, primăria s-a asociat cu AquaCaraș pe proiectul mare pe care operatorul județean îl derulează pe POIM. „Lucrăm în paralel la procedura de licitație și la obținerea avizelor și documentelor necesare. Sperăm că toamna aceasta vom termina cu toate și la primăvară să începem lucrările. Vor fi 12 km de rețea de apă și 8 km de rețea de canalizare”, am aflat de la primarul Grigore Bardac.

Despre proiectul de la Valea Bolvașnița, am reținut că se lucrează la rețeaua de alimentare electrică a stațiilor de pompare și de epurare pentru ca acestea să poată fi puse în funcțiune. Proiectul integrat de apă și canal este finanțat prin AFIR, valoarea este de 4 milioane de euro, însă alimentarea cu energie electrică a pompelor se face din fonduri proprii, costând în jur de de 300.000 de lei. Conform primarului Bardac, odată finalizate aceste lucrări, proiectul va fi gata.

În privința rețelei de canalizare de la Plugova, este vorba despre un proiect în valoare de 5 milioane de lei, finanțat prin PNDL 2. Lucrările au început de două luni, rețeaua fiind introdusă pe aproximativ 500 m. Ulterior, lucrările au stagnat, însă recent constructorul a promis că va suplimenta personalul și numărul de utilaje astfel ca, toamna aceasta, să se lucreze cât de mult se va putea. „Trebuie să ne grăbim pentru că tronsonul de pe drumul județean trebuie finalizat, pentru ca pe drum să poată fi turnat covorul asfaltic după ce introducem noi rețeaua de canalizare. Ulterior, vom continua lucrările pe străzile laterale”, a încheiat primarul Bardac.

Pe lângă aceste proiecte, primăria a mai depus pe CNI alte solicitări pentru reabilitarea căminelor culturale din Plugova și Globu Rău și pentru o sală de sport la Mehadia.

JCS-Ionel Ivașcu