Caraş-Severin, Romania

REŞIŢA – Oamenii legii au ridicat sâmbătă, de la unitatea sanitară judeţeană, probe şi înscrisuri legate de un dosar privind săvârşirea unor infracţiuni.

Anchetatorii susţin că ar fi vorba de zădărnicirea combaterii bolilor şi falsificare sau substituire de alimente ori alte produse. Vineri, Ministerul Sănătăţii anunţase că în spitalele în care s-au înregistrat probleme, au fost luate toate măsurile administrative perntru evitarea oricărui risc la adresa pacienţilor, respectiv suspendarea produselor dezinfectante în cauză. Pe lista spitalelor în cauză se afla şi Spitalul Judeţean Reşiţa. Managerul unităţii sanitare a confirmat telefonic evenimentele, precizând însă că ancheta este în desfăşurare şi nu poate oferi relaţii suplimentare. Potrivit reprezentanţilor spitalului, produsele Hexi Pharma au fost scoase deja din uz.

Ministerul Sănătăţii a precizat că a fost elaborat un plan de măsuri şi s-a decis, într-o primă etapă, extinderea în regim de urgenţă a prelevării testelor de sanitaţie privind utilizarea tuturor biocidelor folosite în cadrul unităților sanitare cu paturi. „Infecțiile intraspitaliceşti sunt o realitate crudă a sistemelor de sănătate din întreaga lume. În România, aşa cum am mai amintit, exista o subraportare. Aşteptăm rezultatul demersurilor“ a precizat dr. Dragoş Luca, directorul DSP Caraş-Severin.