Caraş-Severin, Romania

REŞIŢA – Proiectul, în ansamblul său, se află în parametri de siguranţă, aşa cum l-a caracterizat managerul Victor Naidan.

Consiliul Judeţean Caraş-Severin a prezentat miercuri stadiul de implementare a proiectului „Sistem integrat de management al deşeurilor în judeţul Caraş-Severin”.

Despre stadiul de derulare al proiectului, respectiv semnarea contractului de furnizare echipamente pentru colectarea separată a deşeurilor şi unităţi de compostare individuală a vorbit Victor Naidan, manager de proiect. „În momentul de faţă, situaţia contractului de finanţare aş caracteriza-o ca fiind «în parametrii de siguranţă». Există anumite întârzieri, unele probleme ale contractelor rezultate din mersul economiei sau din cauze obiective ori subiective, dar suntem în zona parametrilor de siguranţă. Lucrările prevăzute în contractul de finanţare se vor încheia – cel puţin din elementele pe care le avem până acum – cel târziu până în decembrie 2015“, a explicat Victor Naidan.

Derulat pe o perioadă de 44 de luni, până la 31 octombrie 2015, proiectul urmăreşte implementarea unui sistem integrat de gestionare a deşeurilor care să aibă ca efect reducerea cantităţii de deşeuri depozitate, normă impusă de legislaţia europeană.

Proiectul prevede construirea Centrului de management integrat al deşeurilor care va include un depozit central ecologic de deşeuri, o staţie de sortare şi o staţie de tratare mecano-biologică simplă la Lupac. Alte trei staţii de transfer vor fi construite la Pojejena, Bozovici şi Oţelu Roşu. În cadrul proiectului vor fi executate şi lucrările de închidere a depozitelor neconforme de deşeuri din judeţul Caraş-Severin. Sunt prevăzute construirea drumurilor de acces pentru depozitul central şi staţiile de transfer și achiziționarea de echipament pentru colectarea selectivă a deşeurilor.

„Fiecare dintre zonele definite în județ va avea un operator care va gestiona colectarea deşeurilor, transportul lor la staţiile de transfer, iar cel care va opera Centrul de management integrat va asigura transportul la Lupac şi managementul de acolo“, a mai adăugat Victor Naidan. Proiectul „Sistem integrat de management al deşeurilor în judeţul Caraş-Severin” este cofinanţat din Fondul European de Dezvoltare Regională prin Programul Operațional Sectorial „Mediu” şi are o valoare totală de 186.398.069 lei (fără TVA).

Elevii vor fi informaţi cu privire la deşeuri

Joi, la Oţelu Roşu va debuta a doua serie de seminarii de informare, de tip picnic, adresate elevilor cărăşeni cu privire la derularea proiectului implementat de Consiliul Judeţean. În cadrul campaniei de promovare „004 Mediu. Misiune în spaţiul verde”, în perioada 4 – 12 iunie 2015 vor avea loc şase seminarii de informare unde au fost invitați să participe elevi de la şapte licee din judeţ. Evenimentele se vor desfăşura în Oţelu Roşu (4 iunie), Bozovici (8 iunie), Oraviţa (9 iunie), Moldova Nouă (10 iunie), Teregova (11 iunie) şi Băile Herculane (12 iunie). Elevilor și profesorilor însoţitori le vor fi prezentate avantajele colectării selective a deșeurilor prin demonstraţii, activităţi interactive şi jocuri. Alte patru astfel de evenimente au fost deja organizate în luna aprilie la Reșița, Bocșa, Anina și Caransebeș.