Caraş-Severin, Romania

REŞIŢA – Cu toate că, în prezent, autorităţile judeţene lucrează la implementarea unui sistem integrat de management al deşeurilor, care prevede şi amenajarea unui deponeu ecologic judeţean, gestionarea acestora continuă să creeze probleme. În primele şase luni ale anului, autorităţile de mediu din Caraş-Severin au dat amenzi de peste 200.000 lei pentru depozitarea neconformă a deşeurilor.

„Până în 2015, va trebui ca la nivelul judeţului Caraş-Severin, această problemă să se rezolve. Am făcut un apel la cele două societăţi implicate, Asociaţia de Dezvoltare Intracomunitară Intercom şi Ecosal, precum şi la reprezentanţii unităţilor administrativ-teritoriale, pentru a găsi soluţii în vederea rezolvării situaţiei. Această problemă creează aspecte negative la nivelul sănătăţii populaţiei, iar pe de altă parte există pericolul procedurii de infringement din partea Uniunii Europene. Amenzile pe care statul român, în cazul în care nu ne vom conforma, vor fi foarte mari”, a declarat Silviu Hurduzeu, prefectul judeţului Caraş-Severin.

Anul trecut au fost închise şi ultimele două deponeuri funcţionale din judeţ şi, în momentul de faţă, soluţia găsită a fost aceea de a transporta deşeurile la Orăştie. Pentru aceasta, este nevoie de autorizarea temporară a haldinei de la Reşiţa, pentru activităţi de compactare, balotare şi depozitare temporară. În prezent, activitatea de la haldină este în curs de avizare, la Agenţia pentru Protecţia Mediului.

„Activitatea de aici nu este încă reglementată din punct de vedere al mediului. În momentul în care vor fi îndeplinite toate condiţiile, corespunzătoare proiectului care a fost solicitat, atunci va obţine autorizaţia de mediu”, a precizat Carmen Sorescu, directorul Agenţiei pentru Protecţia Mediului Caraş-Severin.

„Ne-au fost trasate câteva măsuri de către Agenţia pentru Protecţia Mediului Caraş-Severin, printre care, împrejmuirea locaţiei, de 3.000 metri suprafaţă, unde ne desfăşurăm activitatea, montarea unui cântar-basculă, pentru a face recepţia corectă a deşeului menajer, bazinele, pompele, toate fiind respectate. Astfel, sperăm ca autorizaţia necesară pentru licenţierea la ANRSC să ne fie eliberată”, a mai amintit Aurel Marinescu, directorul Ecosal.