CARAŞ-SEVERIN – Asta crede necesar preşedintele Consiliului Judeţean, Romeo Dunca, pentru a avea un nou început, cu o Direcţie de Drumuri Judeţene aşa cum trebuie!
Noua conducere a CJ a mirosit din start ceva probleme la Drumurile Judeţene, iar verificările ulterioare nu doar că le-au confirmat, ci chiar le-au depăşit. „Nu există nimic mai periculos pentru calitatea unei lucrări decât eliminarea concurenței. Consiliul Județean Caraș-Severin are în structura lui oameni cu expertiză. De acest lucru m-am convins în momentul în care am primit un raport comandat pe lucrările de la DDJ executate cu încredințare directă“, preciza Romeo Dunca, prezentând situaţia atribuirilor directe în topul cărora figurează mereu aceleaşi şi aceleaşi firme, lucru care „mi-a confirmat convingerea că la CJ a funcționat o structură mafiotă de furt al banului public“.
Oficialul spune că „nevoia decimării Direcției de Drumuri – nu vorbim aici de eliminarea fizică – e singura soluție pentru a putea avea un început nou și curat, în slujba cetățeanului care a fost păcălit pe față de cei aleși prin vot. Corpurile de audit au fost golite de conținut prin ținerea lor în frâu, asemeni dulăului legat lângă claia de fân, timp în care hoții furau slănina celor ce muncesc. Mai departe, lucrările ajunse pe mâinile celor preferați erau transformate în vaci de muls prin diminuarea rețetelor și furtul de materiale“.
Analizând inclusiv realităţile din teren, „concluzionez, asemeni celor din corpul de audit că toată structura de control de la DDJ e compromisă. Am trimis cu carota prima dată pe cei din Direcție, care au aranjat lucrurile luând probe de unde le-a convenit lor, după care am cerut ajutorul unui constructor scos din lupta competițională, care mi-a prezentat o altă situație. De data asta, însoțit de persoane oneste, cu expertiză. Diferența se poate vedea în imagini, este evidentă. Un lucru e clar. Județul se va însănătoși, iar banii contribuabililor vor fi cheltuiți în slujba lor. Și cei vinovați vor trebui să dea socoteală, chiar dacă momentan au ajuns în Parlament – în Camera Deputaților sau în Senat“, promite preşedintele CJ.
Acesta crede că e posibil ca în acest „mecanism mârşav“ să fi fost prinse şi persoane din firme serioase, care însă „au fost nevoite să accepte compromisuri, altfel nu primeau nimic de lucru. Acest mecanism viciat a făcut ca banii din buget să poată fi cheltuiți necumpătat și calitatea lucrărilor să fie compromisă. E bine de știut că, acolo unde fură șeful, în final vor fura toți… Dacă în proiect e stipulat, şi la plată se decontează 6 centimetri, cum rămâne cu calitatea şi trăinicia lucrării, dacă în operă sunt regăsiţi doar 3 centimetri de asfalt?“.
JCS-Antoniu Mocanu