Caraş-Severin, Romania


REŞIŢA – Aceasta este concluzia la care au ajuns autorităţile, după o analiză a preferinţelor vizavi de munca în străinătate.

Poate nu multă lume a auzit de reţeaua EURES, dar cu siguranţă mulţi şi-au dorit să lucreze în străinătate, mai ales pe o cale legală, cu susţinerea şi drepturile oferite de un cadru oficial. Ei, bine, asta este de fapt EURES, o reţea de cooperare ce funcţionează la nivel european şi care pune în legătură serviciile de şomaj cu sindicatele şi patronatele. Structura este coordonată de Comisia Europeană şi are drept scop, cel puţin pe hârtie, facilitarea liberei circulaţii a lucrătorilor în statele aparţinând Spaţiului Economic European şi în Elveţia. Aşa a luat fiinţă şi un site cu locurile de muncă disponibile, pe care sunt acceptaţi şi cetăţeni străini, inclusiv români www.eures.europa.eu, cu structura naţională www.eures.anofm.ro.

Marţi, 8 iulie, prin intermediul portalului naţional EURES erau disponibile 220 de locuri de muncă dintre cele mai variate. În Germania erau disponibile 105 posturi vacante în meseriile de ospătar, bucătar, inginer, instalator, asistent medical, specialist IT, manager restaurant, recepţioner, specialist electronică, electrician, mecanic instalaţii sanitare, îngrijitor bătrâni şi asistent/însoţitor persoane în vârstă. Cei care visează să emigreze în Marea Britanie au la dispoziţie 48 de locuri vacante, pentru şofer de camion, asistent social şi asistent medical. În Irlanda sunt vacante 26 de posturi pentru inginer software, psihiatru, doctor oftalmolog şi asistenţi medicali. În Franţa sunt disponibile 20 de locuri de muncă vacante pentru dentişti şi viticultori, iar în Polonia – 15 posturi de consultant pentru serviciu help-desk vorbitor de limbă engleză şi germană.

În prima parte a anului, Biroul EURES din cadrul agenţiei cărăşene de şomaj a înregistrat un număr de 114 solicitări de locuri de muncă în străinătate, cele mai multe venind din partea bărbaţilor (87, faţă de 27 femei). Un număr de 53 dintre solicitanţi au studii de nivel primar, 44 de nivel liceal şi postliceal, iar 17 de nivel universitar. După criteriul vârstei, cele mai multe solicitări au venit din partea persoanelor cu vârsta cuprinsă între 36 şi 45 de ani, cu 53 de dosare, după care au urmat, la egalitate, persoanele cu vârsta între 26 şi 35 de ani şi cele peste 45 de ani, cu câte 24 de solicitări, pe ultimul loc aflându-se tinerii cu vârsta între 18 şi 25 de ani, cu 13 cereri. Cea mai solicitată destinaţie pentru emigrarea în scop lucrativ a fost Germania.

„Din activitatea desfăşurată a rezultat că principalele obstacole în calea mobilităţii lucrătorilor români în spaţiul european sunt necunoaşterea limbii de circulaţie europeană solicitată de angajator şi insuficienta informare a persoanelor aflate în căutarea unui loc de muncă în altă ţară europeană asupra condiţiilor de viaţă şi de muncă din statul respectiv“, după cum consemnează consilierul EURES cărăşean.

Antoniu Mocanu