Caraş-Severin, Romania

REȘIȚA – …Biblioteca Județeană „Paul Iorgovici” (BJPI) lansează două activități începând cu data de 15 februarie, zi declarată Zi Națională a Lecturii. Directorul BJPI, Clara Constantin, invită elevii din județ să participe la prima ediție a concursului „Pro lectura” și pe iubitorii cititului de toate vârstele să-și dea întâlnire cu o carte la bibliotecă. Cele două activități se derulează sub genericul ,,Deschizi o carte, deschizi o lume. Citește!”.

Elevii sunt provocați să scrie eseuri sau compuneri, ori să-și demonstreze talentul în artele plastice. În acest fel, ei își arată dragostea față de lumea cărților, realizând totodată adevărate pledoarii pentru lectură. „Concursul se desfășoară în perioada 15 februarie – 8 aprilie, adresându-se elevilor de gimnaziu și de liceu din județ. Premierea va avea loc la finalul lunii aprilie, în cadrul Săptămânii Naționale a Bibliotecilor”, aflăm de la Clara Constantin despre concursul aflat la prima ediție.

Concursul este inițiat de BJPI, partener fiind Inspectoratul Școlar Județean. Până acum, și-au anunțat participarea bibliotecile din Bocșa, Băile Herculane, Caransebeș, Moldova Nouă, Armeniș, Bănia, Constantin Daicoviciu, Răcășdia și Sacu, fiecare bibliotecă urmând a acorda diverse premii. Celelalte biblioteci din județ sunt așteptate să se alăture acestei inițiative.

În perioada 15-24 februarie, BJPI organizează la filiala Lunca Bârzavei campania „Dă-ți întâlnire cu o carte la bibliotecă”. Iubitorii cititului sunt invitați să împrumute o carte, participând astfel la o tombolă cu premii în cărți, câștigătorii urmând a fi anunțați pe 25 februarie. „În 15 februarie, la ora 11:00, la Colegiul Național «Diaconovici Tietz» din Reșița, va avea loc o activitate interactivă cu participarea elevilor din clasa a V-a B, secția germană, coordonați de prof. Sonia Maria Chwoika, invitat fiind Erwin Josef Țigla. În funcție de solicitările pe care le vom primi, bibliotecarii vor participa online sau fizic la sesiuni de lectură pentru a promova cititul și fondul de carte al bibliotecii”, a mai precizat Clara Constantin.

JCS-Ionel Ivașcu