Caraş-Severin, Romania

BOCŞA – Dar puteţi alege şi alte locuri şi biserici aflate sub ocrotirea Sfântului Ilie!

Azi, 19 iulie, la Mănăstirea Vasiova din Bocșa va poposi duhovnicește și Preasfințitul Părinte Lucian, Episcopul Caransebeșului. Începând cu ora 18, se va oficia Slujba privegherii, Vecernia cu Litia, de către ierarh, împreună cu un sobor de preoți. În continuare, începând cu ora 21:00, se vor săvârși Utrenia, Acatistul și Paraclisul Sfântului Proroc Ilie Tesviteanul și rugăciuni de dezlegare. După miezul nopții, începând cu ora 1, se va oficia Sfânta Liturghie.

Joi, 20 iulie, începând cu ora 6:30, se va sfinți apa și se va săvârși Taina Sfântului Maslu. În continuare, începând cu ora 9:00, bucuria sărbătorii va fi încununată de Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie, oficiată de Preasfințitul Părinte Lucian, Episcopul Caransebeșului, alături de un sobor de preoți și diaconi. După împărtășirea din Cuvânt și din Sfintele Taine, credincioșii sunt invitați la o agapă frățească.

Catedrala Episcopală din Caransebeș, considerată „maica tuturor bisericilor din Eparhie”, având hramurile Catedrala Episcopală „Învierea Domnului” și „Sfântul Proroc Ilie Tesviteanul”, va deveni un loc de bucurie duhovnicească, întrucât lăcașul de cult își va cinsti cel de-al doilea hram, oferit de Preafericitul Părinte Patriarh Daniel, în data de 12 septembrie 2010.

Sfântul Proroc Ilie Tesviteanul este și ocrotitorul celor două schituri ce se află pe Muntele Semenic și pe Muntele Mic. Pe munții Banatului de Munte, Sfânta Liturghie va fi săvârșită, în ziua hramului, de către delegații Preasfințitului Părinte Lucian. La Schitul „Sf. Proroc Ilie Tesviteanul” Semenic, Sfânta Liturghie va fi oficiată de părintele arhimandrit Casian Rușeț, iar la Schitul „Sf. Proroc Ilie Tesviteanul” de pe Muntele Mic, de părintele Virgil Voinea, protopopul Caransebeșului.

Încă 13 biserici din cele patru protopopiate ale Eparhiei Caransebeșului își vor sărbători hramul. Este vorba de Băuțarul Inferior, Băuţarul Superior, Bucoşniţa, Marga şi Valea Timişului din Protopopiatul Caransebeş, Bogâltin, Luncaviţa, Mehadia, Pătaş şi Pârvova din Protopopiatul Băile Herculane, Oravița Română, Coronini şi Milcoveni din Protopopiatul Moldova Nouă.

JCS-L.A.