Caraş-Severin, Romania

CARAȘ-SEVERIN – Este vorba despre măsurile minimale obligatorii pe care angajatorii sunt obligați să le asigure angajaților în perioadele caniculare. Asta pentru că se anunță o nouă perioadă de temperaturi ridicate!

După ce câteva zile nu ne-am mai simțit bine în propria piele din cauza căldurii, inspectorii cărășeni de muncă au ținut să le reamintească angajatorilor faptul că, în perioadele cu temperaturi care depășesc +37°C, au obligația să asigure măsuri minimale pentru ameliorarea condițiilor de muncă.

„Aceste măsuri se referă la: reducerea intensității și ritmului activităților fizice, asigurarea ventilației la locurile de muncă, alternarea efortului dinamic cu cel static, alternarea perioadelor de lucru cu perioade de repaus în locuri umbrite, iar pentru menținerea stării de sănătate a angajaților, trebuie să li se asigure apa minerală (câte 2-4 litri/persoană/schimb), dușuri și echipament individual de protecție. Angajatorii care se află în imposibilitatea de a asigura condițiile prevăzute mai sus, de comun acord cu sindicatele sau reprezentanții salariaților, vor lua măsuri de reducere a duratei zilei de lucru, eșalonarea pe două perioade a zilei de lucru (până la ora 11 şi după ora 17), întreruperea colectivă a lucrului cu asigurarea continuității în locurile în care aceasta nu poate fi întreruptă.“, transmite Inspectoratul Teritorial de Muncă.

Pentru prevenirea unor îmbolnăviri profesionale determinate de lucrul în condiții de temperaturi extreme, angajatorii trebuie: să asigure examenul medical la angajare și control medical periodic; să urmărească depistarea precoce a salariaților cu contraindicații pentru munca la temperaturi crescute; să asigure primul ajutor și transportul la cea mai apropiată unitate sanitară a persoanelor afectate; trecerea, în măsura în care e posibil, în alte locuri de muncă sau reducerea programului de muncă pentru persoanele cu afecțiuni medicale, care au contraindicații privind munca la temperaturi extreme.

„Pentru a evita pericolele iminente, recomandăm tuturor angajatorilor să-și organizeze activitatea respectând drepturile propriilor angajați, fără a pierde din vedere faptul că sunt pasibili de a fi sancționați contravențional de inspectorii de muncă cu amenzi cuprinse între 1.500 lei și 2.500 lei atunci când nu respectă O.U.G. nr. 99/2000 privind măsurile ce pot fi aplicate în perioadele cu temperaturi extreme pentru protecția persoanelor încadrate în muncă. În instituțiile și unitățile finanțate din fonduri bugetare și extrabugetare, măsurile vor fi stabilite de ordonatorii de credite, respectiv conducătorii instituțiilor.“, precizează ITM Caraș-Severin.

JCS-A.M.

1 Comentariu

Adaugă comentariu