Caraş-Severin, Romania

CARANSEBEŞ – Prin asta a trecut Liceul Tehnologic „Max Ausnit“ din Caransebeș, după ce anul trecut fondatorii unității liceale erau amenințați de oficialii Inspectoratului Școlar Judeţean Caraș-Severin

La deschiderea anului școlar precedent, cei de la liceul privat de aviație primeau amenințări din partea mai marilor învățământului cărășean. Dezvăluirea a fost făcută abia la festivităţile de anul acesta, de către cel care a avut inițiativa de a deschide o școală care să pregătească tehnicieni de aviație în municipiul gugulan, Gabriel Olariu.

„Vreau să mulțumesc Inspectoratului Școlar Caraș-Severin care, odată cu venirea domnului inspector școlar general Cornici, și-a schimbat sută la sută atitudinea față de Liceul «Max Ausnit». Puțini dintre dumneavoastră știu că anul trecut la inaugurare am fost amenințati în dimineața zilei să nu inaugurăm nimic, că suntem o școală ilegală, cu toate că fuseserăm aprobați în ultima ședință ARACIP, aveam decizia de înființare a liceului, dar aceasta nu era semnată de ministru, care tocmai își dăduse demisia. Și ni s-a spus «nu deschideți nicio școală, că sunteți ilegali». Le-am spus atunci: «Aș vrea să văd primul om arestat pentru că a deschis o școală și dacă trebuie, voi fi eu acela». Și am deschis acest liceu! Nu este simplu, nu a fost ușor, dar luminița de la capătul tunelului se vede“, a precizat omul de afaceri.

Prezent la deschiderea anului școlar de la „Max Ausnit“, inspectorul școlar general Marius Cornici a confirmat că spijinul ISJ Caraș-Severin pentru liceul de aviație este acum unul total.

„Domnul Olariu m-a întrebat dacă noi, cei de la inspectorat, nu onorăm cu prezența decât deschiderile de an școlar de la școlile de stat. I-am spus că nu facem politică segregaționistă, așa că am venit pentru a doua oară la Caransebeș și văd că lucrurile se mișcă bine, spre înainte, aici școala îți dă aripi, nu doar la figurat, ci și la propriu. Sprijinul Inspectoratului Școlar Caraș-Severin pentru Liceul «Max Ausnit» este unul necondiționat“, a adăugat și Cornici.

La Liceul Tehnologic „Max Ausnit“ cei mai mulți dintre elevi sunt veniți din alte orașe sau comune din Banat, precum Reșița, Oravița, Buziaș sau Moșnița, dar și din municipii mai îndepărtate precum Suceava sau Bistrița.

Răzvan Mihalcea