Caraş-Severin, Romania

ZORLENŢUL MARE – Vineri, 20 decembrie, de Ignat, primăria comunei organizează tăierea porcului în stil tradiţional.

Evenimentul este public şi sunt aşteptaţi toţi locuitorii comunei, precum şi orăşenii. Într-o eră a tehnologiei şi a atotputernicului supermarket, autoritaţile locale doresc să promoveze şi şă ţină vii tradiţiile străvechi de sărbători. Tăiatul porcului este un eveniment care obişnuia să adune familii şi prieteni laolaltă, într-o atmosferă relaxantă şi de sărbătoare. Oamenii obişnuiau să se ajute între ei pe parcursul întregii zile, la tăiat, pârlit şi tranşat, după care toţi puneau mâna sau dădeau sfaturi pentru că jumările, cârnaţii, caltaboşii, toba, slănina şi celălalte bunătăţi să iasă ca la carte. Glume, poveşti de peste an şi nelipsita ţuică fiartă destindeau atmosfera, iar seara fiecare pleca acasă cu gustoasa pomană a porcului.

„Aşteptăm pe toată lumea din comună şi nu numai. Sunt copii pe la oraşe care nu au văzut niciodată cum se prepară aceste bunătăţi pe care toţi le punem pe masa de Crăciun. Am vrea să vină în număr cât mai mare, pentru că aceste tradiţii fac parte din identitatea noastră şi ar fi păcat să se piardă. Trebuie să le transmitem celor mici, pentru ca ele să dăinuiască în continuare. Este şi un prilej de a mai sta la o vorbă, la un pahar de răchie, de a socializa şi de a pune la cale planuri pentru anul care vine“, ne spune primarul comunei, Martin Cornea.

Tradiţia tăierii porcului este pe cale de dispariţie din cauza restricţiilor tot mai multe şi mai ciudate impuse de UE, dar şi a comodităţii oamenilor care preferă să cumpere produsele gata preparate de la magazinele de profil. Dar atmosfera unui astfel de eveniment, precum şi gustul produselor făcute în casă nu vor fi niciodată replicate de niciun supermarket, indiferent cum şi-ar ambala şi prezenta ofertele.

JCS-Flavius Militaru