De ce să ții cont când îți alegi o nouă mașină de spălat - Caon.ro
Caraş-Severin, Romania

ADVERTORIAL. Dacă vă gândiți să cumpărați o mașină de spălat, dar nu știți ce anume să alegeți sau ce vi s-ar potrivi mai bine nevoilor dumneavoastră, țineți cont de următoarele indicații.

1. Ce tipuri de mașini de spălat există?

Mașinile de spălat sunt în general clasificate în trei tipuri, în funcție de poziția ușii de încărcare, poziția tamburului și funcțiile. Pentru a alege între un tip de mașină de spălat sau altul, trebuie să țineți cont de doi factori: spațiul  în care urmează să o instalați și dacă aveți orice fel de dificultate la deschiderea ușii acesteia.

Mașini de spălat rufe cu încărcare frontală

Este cel mai bine vândut tip de mașină de spălat pe întreaga piață. Hainele intră printr-o ușă din față, deci trebuie să vă aplecați pentru a le introduce, ceea ce poate fi oarecum inconfortabil. Sunt cele mai eficiente și oferă o mare versatilitate în ceea ce privește funcțiile, programele de spălare și capacitățile de încărcare.

Mașini de spălat rufe cu încărcare verticală

Rufele sunt alimentate printr-o deschidere în partea de sus, deoarece tamburul este așezat pe o parte în loc să fie orientat spre față. Datorită acestui fapt, lățimea lor este mai mică, aproximativ 45 cm lățime în loc de 60 cm, deși, de asemenea, sunt de obicei ceva mai înalte (în jur de 90 cm). Modelele de mașini de spălat verticale sunt perfecte atunci când nu există suficient spațiu pentru instalarea uneia cu încărcare frontală. Sunt utile și dacă aveți dificultăți în a vă apleca, dar înainte de a vă decide, testați la magazin dacă puteți ajunge confortabil la fundul tamburului pentru a scoate rufele, deoarece unora le este greu să facă acest lucru.

Mașini de spălat rufe cu uscătoare

Acestea combină funcțiile de spălare și uscare într-un singur dispozitiv, făcându-le cea mai bună opțiune dacă aveți puțin spațiu acasă și nu vă puteți usca hainele afară. Dimensiunile lor sunt similare cu cele ale unei mașini de spălat cu încărcare frontală, dar unele au o capacitate de încărcare mai mică atunci când sunt folosite ca uscător decât ca mașină de spălat, ceea ce înseamnă că trebuie să scoateți o parte din rufe la sfârșitul spălării.

2. Capacitatea de încărcare, esențială

Un alt criteriu fundamental atunci când alegeți un model de mașină de spălat rufe este capacitatea de încărcare, pe care ar trebui să o alegeți în funcție de numărul de persoane care locuiesc în casă și de obiceiurile dvs. O gospodărie cu una sau două persoane nu are aceleași nevoi ca alta cu o familie de patru sau mai mulți indivizi. Prezența copiilor mici tinde, de asemenea, să crească nevoile de utilizare.

Cum alegi capacitatea de încărcare a mașinii tale de spălat:

– Pentru 1 sau 2 persoane și mai puțin de 4 utilizări pe săptămână: 5-6 kg

– Pentru 3 sau 4 persoane și aproximativ 4-5 spălări pe săptămână: 7-8 kg

– Pentru mai mult de 4 persoane și 6 sau mai multe spălări pe săptămână: 9 kg sau mai mult

3. Mai multe rpm dacă locuiți într-o zonă umedă

Mașinile de spălat se diferențiază și prin viteza de centrifugare, de rotațiile pe minut pe care le poate atinge motorul, adică de rotațiile tamburului. Cu cât numărul este mai mare, cu atât hainele vor fi mai uscate, deși asta nu înseamnă că spălarea este mai bună.

Minimul recomandabil pentru a obține rezultate bune este de 600 rpm, deși astăzi majoritatea modelelor încep de la 1.000 rpm. Dacă puneți multe rufe și locuiți într-un loc mai rece sau umed, ați avea nevoie de viteze mai mari, care ating 1.600 rpm. De asemenea, nu alegeți o viteză foarte mare dacă nu este necesar, deoarece un număr mai mare de rpm nu înseamnă că o mașină de spălat rufe este mai bună, deși este de obicei mai scumpă și șifonează mai mult hainele.

4. Eficiență energetică

Consumul de energie este un factor determinant la cumpărarea unui aparat, cum ar fi mașinile de spălat, pentru o utilizare continuă și frecventă în casele noastre. O mașină de spălat eficientă prezintă interes din motive de durabilitate ecologică și, de asemenea, pentru o problemă economică: cu cât este mai mare eficiența energetică, cu atât sunt mai mari economiile la facturile de energie și apă.

5. Zgomotul, important dacă speli rufe noaptea

În ultimii ani, multe mărci au investit în cercetarea și dezvoltarea mașinilor de spălat „silențioase”. Pentru a face acest lucru, ei s-au concentrat pe îmbunătățirea mecanismelor motoarelor lor, precum și pe încorporarea unor panouri capabile să reducă vibrațiile ciclului de centrifugare, care este cel mai puternic. Cu toate acestea, puține mașini de spălat îndeplinesc de fapt această cerință.

Este important să ne uităm la beneficiile pe care le oferă producătorii în cazul în care urmează să spălăm rufele într-un moment care poate deranja vecinii sau dacă avem copii foarte mici acasă. Numărul de dB este, de asemenea, listat pe eticheta energetică. Zgomotul începe să fie enervant de la 65 dB.