CARAŞ-SEVERIN – Ultima şedinţă a Consiliului Judeţean din acest an a fost din nou una cu scântei, de data asta din cauza spitalului judeţean. Concluzia este că deşi administraţia judeţeană a dat peste 11,2 milioane de lei unităţii sanitare, se adevereşte încă o dată că drumul spre iad mereu este pavat cu bune intenţii!
În şedinţa de marţi, aleşii judeţeni au avut de votat, printre alte proiecte, şi rectificări de buget, alocări de bani. Când s-a ajuns la alocările pentru spitalul judeţean, o piesă necesară funcţionării RMN a şurubărit toată şedinţa. S-a făcut şi pauză, în pauză s-au aruncat cuvinte grele între managerul SJU, Alina Stancovici, şi preşedintele Romeo Dunca, iar unii ce treceau pe acolo aruncau în treacăt vorbe gen că „e vai de capul lui Dunca“. Până la urmă, doar circul a fost mare, că problema era o piesă. Una pe care preşedintele Consiliului Judeţean nu a dus-o nici acasă, nici pe Muntele Mic, ci pur şi simplu a fost montată în RMN. Cine a montat-o şi cu acordul cui? Asta este problema problemelor, una evidenţiată de consilierii din opoziţie, Flavius Nedelcea şi Ionuţ Popovici.
Pe scurt: prin vara acestui an, RMN-ul spitalului judeţean s-a defectat şi trebuia achiziţionată o piesă. Asociaţia Salus Remedies, operatorul RMN, a comandat piesa la Siemens, apoi s-au cerut bani la consiliul judeţean să fie achitată. Piesa, adusă din Ungaria, trebuia montată în 48 de ore. Legea achiziţiilor publice permite încredinţările directe, până în suma de 135 de mii de lei fără TVA, iar piesa a costat mai mult. Pentru ca piesa, montată deja de Siemens pentru ca RMN-ul să funcţioneze până la urmă în interesul cărăşenilor, să poată fi achitată s-a negociat cu cei de la Siemens să o lase mai ieftină. Acţionariatul Siemens s-a schimbat, negocierea a căzut, iar pentru piesa respectivă s-au cerut mai mulţi bani, factura depăşind suma legală prevăzută de încredinţarea directă. În şedinţa de marţi, consilierii judeţeni au aprobat 13.000 de lei în plus, pentru ca să se poată face licitaţia pentru piesa respectivă. Factura de la Siemens nu a ajuns la Consiliul Judeţean, ci a fost făcută pe asociaţia care operează RMN-ul.
„Eu nu am dat dispoziţie nimănui să monteze acea piesă. Cu furnizorul s-a negociat un preţ, apoi cineva, nici azi nu ştiu cine şi de ce, a renegociat un alt preţ. Ce vină am eu? Eu, noi, consilierii judeţeni, mereu am aprobat bani spitalului judeţean. Nu ştiu de ce discutăm despre o piesă care până la urmă a fost montată într-un aparat necesar oamenilor, bolnavilor, cărăşenilor. Ştiu că eu am vrut să ajut mereu sănătatea cărăşeană, de aceea poate într-un an de zile am dat 11,2 milioane de lei acestei unităţi sanitare. Şi mai dăm. Vă asigur că spitalul judeţean a primit bani de fiecare dată mai mulţi decât era normal pentru un buget scăzut cum este cel al Consiliului Judeţean“, le-a spus Romeo Dunca aleşilor judeţeni.
Întrebat care este problema cu achiziţia piesei pentru RMN, şeful Serviciului de Achiziţii din cadrul Consiliului Judeţean, Flavius Fiştea, a spus sec: „Nu este nicio problemă. Furnizorul piesei a trimis un preţ mai mare şi trebuie făcută licitaţie. Chiar nu se ocupă preşedintele Consiliului Judeţean de montat piese prin RMN-urile spitalelor“.
JCS-Nina Curiţa