Caraş-Severin, Romania

BĂILE HERCULANE – Indiferent ce grup cauţi cu denumirea „Herculane“, pentru a afla noutăţile de pe Valea Cernei, e imposibil să nu găseşti postări denigratoare la adresa edilului, a staţiunii, a aleşilor locali. Sunt înverşunări şi poliţe de plătit, cele mai multe ale unor cetăţeni care se înscriu în categoria „nemulțumiții de serviciu“. Mai sunt, e-adevărat, şi turişti dezamăgiţi, care nu cunosc realitatea stării de degradare în care se află atâtea şi atâtea clădiri!

Nu mai departe, săptămâna trecută, un cetăţean din Buzău care face turul primăriilor prin ţară „în numele adevărului“, a postat un filmuleţ în care se plimbă prin Primăria Băile Herculane ca la el acasă şi ia la întrebări funcţionarii despre câte-n lună şi în stele, strigând sus şi tare că e un simplu cetăţean care vrea să ştie ce fac aleşii cu banii publici. Când chiar ne gândeam că nu ar mai fi nicio speranţă vizavi de acestă adevărată campanie de denigrare a staţiunii, cunoscutul realizator de emisiuni TV Adrian Dinescu, directorul general al unui post TV din Banat, a realizat, la rându-i, un filmuleţ prin care a luat poziţie împotriva acestor denigratori locali sau din ţară, postându-l în grupul „Herculane – Vocea staţiunii“.

Pe grup, Adrian Dinescu a consemnat: „Daţi-mi voie să postez despre Herculane, în alt fel!, scrie jurnalistul. Nu ruine care nu aparțin primăriei, dar despre care nu se şi spune asta, nu despre «aprecieri» care mai de care! Sunt aici mulţi oameni care fac şi tac. Şi fac din tot sufletul. Este foarte importantă promovarea zonei şi nu numirea ei din interior. Dacă o veți promova, va creşte apetitul investitorilor, inclusiv pentru a cumpăra si renova acele clădiri. La acest moment ele sunt în proprietatea diverselor persoane fizice sau juridice, iar primăria, în afară de a aplica amenzi pentru starea lor, nu are ce face. Dar asta nu vorbim! Mai mult, la recentul festival de film, am văzut o distinsă doamnă care «se lua» atât de Danny Buru (din Herculane, care a prezentat evenimentul, n.r.), dar și de spectatorii veniţi la filme, catalogându-i într-o formă mai puțin demnă de laudă! Halal.“

În continuare, Adrian Dinescu i-a felicitat pe cei care au venit seară de seară la festival, inclusiv pe primarul Cristian Miclău, pentru faptul că în staţiune, deşi mulţi n-au ochi să vadă, chiar se mişcă lucrurile, s-au schimbat multe, se lucrează şi la hulitul parc Vicol. Jurnalistul a făcut trimitere şi la filmările lui Mihai Zah, care se străduieşte să promoveze staţiunea, pe timpul şi cheltuiala sa, asta în timp ce alţii o ponegresc în fel şi chip.

Subscriem la cele semnalate, adăugând că în luna iulie a fost semnat contractul de proiectare şi execuţie a lucrărilor pentru proiectul de „Reabilitare, modernizare, extindere şi dotare Liceul Hercules“, despre care am consemnat în repetate rânduri, punctând etapele parcurse, peste aproximativ două luni urmând să înceapă efectiv lucrările. Cât despre degradare, poate pe partea legislativă ar trebui să se lucreze mai mult, astfel încât proprietarii de drept să facă ceva cu clădirile respective, fiindcă situaţia e general valabilă în toată România. De altfel, edilul ne-a spus în repetate rânduri că primăria are mâinile legate în această privinţă. Iar despre mizerie şi alte dureri locale, la toate contribuie şi turiştii, iar localnicii preferă să promoveze asemenea lucruri și nu frumuseţea locurilor unde au fost binecuvântaţi să trăiască.

JCS-Alexandra Gorghiu

FOTO: Pro Turism Herculane