Caraş-Severin, Romania

CARAŞ-SEVERIN – Dacă unii au muncit opt zile, de alegeri, alţii s-au ales cu bani pe mai puţine zile, pentru că aşa i-au pontat şefii, care au avut în mâini pâinea şi cuţitul pontajului. Care este soluţia? „Cine pontează, îşi asumă răspunderea!“, a spus Matei Lupu, cel care a fost până azi prefectul judeţului.

Aşa se face că, pentru ambele tururi ale alegerilor prezidenţiale, unii au fost plătiţi, în total, pentru opt zile, alţii plângându-se că abia au primit banii pentru cinci, şase zile. Bine, tragedia celor afectaţi este cu atât mai mare cu cât şefii din secţii s-au pontat câte zile i-a lăsat legea, pe ceilalţi pontându-i de parcă i-ar fi plătit din propriul buzunar.

O sesizare primită pe adresa redacţiei ne-a relatat cele întâmplate, prin prisma unui membru „păţit“ dintr-o astfel de secţie de votare: „Am fost membră la o secție de votare din Reșița. În 28 noiembrie, când trebuia să merg pentru a ridica banii cuveniți în urma muncii prestate, am fost informată de vicepreședinta secției mele să nu ma duc până nu-mi spune ea. Mai târziu mi-a spus ca pontajul este greșit și să merg la Biroul Electoral Judeţean să fac contestație, că merg toți membrii secției. Nu este corect, unele secții, pentru aceleași muncă prestată, au fost plătiți 8 zile iar altele 6 zile. Ne-au dat număr de înregistrare de la BEJ, dar fără niciun răspuns“.

De la nivelul Cancelariei Instituţiei Prefectului am putut afla că există o hotărâre de Guvern care aprobă bugetul de venituri şi cheltuieli necesare pentru desfăşurarea alegerilor. „Este specificat că membrii birourilor electorale ale secţiilor de votare primesc indemnizaţie pentru fiecare zi de activitate, dar nu mai mult de 5 zile pentru turul I şi de 3 zile pentru al II-lea tur. Deci numărul de 5 zile şi 3 zile, în total 8 zile, este numărul maxim de zile pentru care puteau fi pontaţi. Plata indemnizaţiei se face în baza fişelor de pontaj emise de Autoritatea Electorală Permanentă, prin zi de activitate înţelegându-se munca desfăşurată pe parcursul unei zile calendaristice, indiferent de numărul de ore prestate, dar nu mai puţin de 6 ore pe zi“, ne spune Mihaela Badea, purtătorul de cuvânt al Instituţiei Prefectului.

Acele pontaje, întocmite pe formulare tip emise de AEP, au fost completate de preşedinţii din secţii, care le-au primit odată cu celelalte materiale, şi pe care le-au predat la încheierea procedurilor. Totuşi, fostul prefect al judeţului ne-a mărturisit că, de fiecare tur, în general, cei din secţii n-au lucrat mai mult de o zi, mai cu seamă că pentru a putea fi pontaţi trebuiau să aibă minim 6 ore de activitate pe ziua respectivă. În plus, pentru zilele reclamate, cei în cauză au fost deja pontaţi şi vor primi bani de la locul de muncă la care s-au prezentat. Nu ar fi firesc să fie pontaţi de două ori şi să primească bani din două locuri, dacă nu au lucrat. În plus, la instruiri au participat, înainte de alegeri, doar cei din conducerea secţiilor.

Cu titlu informativ, pentru fiecare zi de lucru, cei din secţii sunt plătiţi astfel: preşedinte, locţiitor, operator de calculator – 190 de lei, informatician – 150 de lei, iar ceilalţi membri ai biroului electoral al secţiei de votare – 100 de lei.

Problema femeii care ne-a scris nu este însă singulară. Numărul plângerilor care ar fi fost făcute la AEP, transmise spre Instituţia Prefectului, ar fi sărit de o sută, provenind din 60-70 de secţii, dintr-un total de 365, câte au funcţionat la nivel de judeţ.

Întrebat despre reclamaţiile vizând plata neechitabilă a membrilor birourilor din secţiile de votare, fostul prefect al judeţului, Matei Lupu, a răspuns: „Dacă ne uităm în lege, şi ar fi bine să facem acest lucru, pontajele membrilor comisiilor electorale sunt făcute de preşedinţii secţiilor de votare. Ceea ce a pontat preşedintele secţiei de votare, aia se plăteşte. Prefectura nu are nicio legătură cu treaba aceasta, prin noi se derulează banii, noi primim acele pontaje, banii sunt viraţi către primării, iar în urma statelor de plată semnate de către preşedinţi, se virează banii. Ca în orice situaţie, când pe pontaj sunt una, două, trei, patru, maxim cinci zile, atât se plăteşte! Nu poate să intervină prefectul sau orice altă instituţie să spună că trebuie pontat mai mult sau mai puţin. Cine pontează, îşi asumă răspunderea!“.

Antoniu Mocanu