CARAŞ-SEVERIN – Un adevărat muzeu subteran, Peştera Comarnic din Munţii Banatului, îşi aşteaptă vizitatorii începând cu prima zi a lui Prier!
Cei de la site-ul Banatul Montan au făcut marele anunţ: la 1 aprilie se deschide sezonul pentru vizitarea peşterii Comarnic! Până în luna septembrie, peştera poate fi vizitată în intervalele orare 10:30-12:30, 13:00-15:00, 15:30-17:30, iar în zilele de sâmbătă şi duminică se asigură și ghid. Tariful de vizitare este de 15 lei pentru adulţi şi 10 lei pentru copii, elevi şi studenţi.
„Acces auto: din Reşita, se parcurge Drumul Naţional 58 spre Anina, la kilometrul 9 este intersecţia spre satul Iabalcea, se face la stânga şi se continuă drumul până în satul Iabalcea. Se traversează satul şi drumul continuă până la cantonul Padina Seacă. În continuare, drumul spre peşteră se poate parcurge pe jos (aproximativ 45 de minute) sau cu o mașină. După ploi mari, drumul poate să fie mai dificil! Fiind un drum de piatră, nu este recomandat pentru maşinile joase. Peştera Comarnic din Parcul Naţional Semenic- Cheile Caraşului este un adevărat muzeu natural subteran în inima Munţilor Banatului. Situată în Cleanţu Putnata, la altitudinea de 440 m, peştera are trei nivele: fosil, subfosil şi activ. Ultimul este accesibil doar pe o porţiune mică, fiind străpuns de pârâul Ponicova. Prin formele sculptate în adâncuri, stalactite şi stalagmite, peștera este considerată una dintre cele mai frumoase din România, accesibilă turiştilor. Ea este a doua ca lungime din Banat (6.201 m), fiind întrecută ca întindere doar de Peştera Buhui (6.547 m). Peştera are două intrări principale: una în amonte (în direcţia sud-est), la o altitudine de 473 m), pe unde pătrunde şi pârâul Ponicova, şi o a doua, în aval (la nord), situată pe coasta muntelui Naveşu Mic, la altitudinea de 443 m, din imediata apropiere a Cantonului Comarnic (200 m). Diferenţa de nivel dintre cele două intrări este de 30 m. La gura peşterii dinspre intrarea Comarnic se ajunge după ce se urcă cele 100 de trepte amenajate de Asociaţia Speologică «Exploratorii» din Reşiţa, în grija căreia se află peştera.“, au precizat cei de la Banatul Montan.
JCS-Nicoleta Moraru