REŞIŢA – Acesta este şi motivul pentru care candidatul USR-PLUS la alegerile prezidenţiale a venit la Reşiţa cu mânecile suflecate.
După Congresul Naţional USR care a avut loc în acest weekend la Timişoara, Barna a susţinut luni, 16 septembrie 2016, o conferinţă de presă şi la Reşiţa. Sub imperiul entuziasmului general din capitala Banatului, politicianul a ţinut să le spună şi reşiţenilor că după 30 de ani de la Revoluţia din decembrie 1989, e timpul ca românii să nu mai plece în străinătate, ci să se implice politic: „La meetingul de la Timişoara am vorbit cetăţenilor despre acea Românie la care vreau să contribui, acea Românie care trebuie să redevină o ţară în care tinerii să vrea să trăiască. (…) Ceea ce putem noi să schimbăm în România este ideea de resemnare. Nu mai trebuie să acceptăm că politicienii nu pot să facă nimic. Nu mai trebuie să acceptăm că de 30 de ani politica este un lucru murdar şi oamenii serioşi nu fac nimic. Suntem în momentul în care oamenii serioşi trebuie să înceapă să facă politică. Ceea ce îmi propun să fiu este acel preşedinte implicat activ, preşedinte „full time“, adică zi de zi, pentru că românii au nevoie de acel mesaj de încredere“.
Preşedintele USR a spus la conferinţa de presă de luni dimineaţă că vrea să reprezinte acel tip de preşedinte care să fie prezent şi la bucuriile şi la necazurile comunităţii, şi la proiectele de succes, şi la proiectele care au nevoie de susţinere şi de deblocare. De asemenea, referindu-se la implicarea societăţii civile, i-a felicitat pe voluntarii care au renovat Secţia de Cardiologie a SJU Reşiţa – de la Staţionar II, în cadrul campaniei umanitare „Adoptă un salon“, iniţiată de Lili Gherle: „Vă apreciez, vă felicit, pe voi, ca oraş, pe voi, cetăţenii şi voluntarii care v-aţi implicat în proiect, dar nu este de acceptat ca cetăţenii să-şi renoveze spitalele, în condiţiile în care plătim taxe şi impozite importante, tocmai pentru ca statul să asigure aceste servicii, de siguranţă pe stradă, de spitale curate şi funcţionale, de sistem de educaţie care pregăteşte tineri şi copii pentru viitor. (…) Toate problemele pe care le avem, spitale murdare cu infecţii nosocomiale, gropile din asfalt, manualele ridicole şi pline de greşeli, nu sunt greşeli de funcţionar la un ghişeu care n-a fost atent într-o dimineaţă. E exact lipsa de oameni serioşi, valoroşi, care au decis să intre în politică. Eforturile noastre sunt să adunăm semnăturile necesare pentru moţiunea de cenzură pe care intenţionăm să o depunem la finalul acestei luni. E o miză importantă, pentru că putem să facem alegeri anticipate, am propus partidelor de opoziţie să semneze această moţiune de cenzură, astfel ca în februarie, martie anul viitor, să avem alegeri anticipate şi să salvăm un an de guvernare responsabilă“.
Barna a precizat că în cazul în care vor fi alegeri anticipate, iar guvernarea va fi una USR PLUS, primele schimbări vor fi legate de modificări legislative ce vizează reducerea impozitării pe muncă, demararea digitalizării pentru eliminarea birocraţiei, reformă în administraţie, meritocraţia, examenele „pe bune“, în educaţie revenirea la concursurile pentru posturile manageriale astfel încât directorii să nu mai fie numiţi de partid, urgentarea lucrărilor de infrastructură, a contractării: „Durează enorm de mult să faci ceva la care nu lucrezi, a subliniat politicianul. Hai să începem să lucrăm pentru România, de aceea sunt cu mânecile suflecate în această campanie, fiindcă eu cred că putem să fim fericiţi aici, în România, dacă începem să facem lucruri şi începem să avem încredere în noi. În România s-a întors speranţa acasă şi putem să ne facem bine. Acum şi nu peste cinci ani, este un moment când populaţia activă, populaţia tânără, populaţia responsabilă de toate vârstele poate să înceapă schimbarea felului în care se face politică în România. Această schimbare înseamnă USR PLUS la guvernare şi Dan Barna la preşedinţia României. (…) Strategia noastră de dezvoltare este regională şi se bazează pe oportunităţi generate de fonduri europene. Am văzut că sunt iniţiative remarcabile şi în acest judeţ, ideea că vechiul aeroport devine un potenţial cap de dezvoltare, faptul că se investeşte în educaţie, în proiecte în care tinerii sunt încurajaţi să rămână aici în zonă, faptul că vor putea fi accesate fonduri europene sunt exemple de iniţiative şi de direcţii care pot să genereze dezvoltare şi în Caraş-Severin“.
Referitor la o posibilă alianţă post electorală cu PNL, Dan Barna a specificat că aceasta se va crea, probabil, dacă electoratul va decide lucrul acesta, pe criteriile şi standardele de integritate pe care Alianţa USR PLUS le cere de la noua clasă politică.
După conferinţa de presă, Barna s-a amestecat printre reşiţeni şi, deşi aceştia nu l-au recunoscut pe stradă, s-a prezentat şi i-a invitat să semneze pentru candidatura sa la preşedinţie. Organizaţia din Caraş-Severin a adunat până în prezent peste 3000 de semnături, în condiţiile în care USR, condus de Andrei Plujar, numără aproape 200 de membri, iar PLUS, condus de Daniel Toma, tot aproximativ 200 de membri.
Alexandra Gorghiu