Caraş-Severin, Romania

CARANSEBEŞ – Creșterea accelerată a prețurilor materialelor de construcție și, implicit, a valorii proiectului spitalului modular de la Caransebeș ar putea duce la stoparea acestuia!

Deocamdată, se așteaptă un răspuns de la Ministerul Dezvoltării. Pe scurt, valoarea modularului a crescut de la 14 la peste 23 de milioane de lei, iar cele 9 milioane ar trebui puse pe masă de Primăria Caransebeș. Asta l-a făcut pe primarul Felix Borcean să vină în fața consilierilor locali cu această problemă, mai ales că 9 milioane înseamnă, de exemplu, bugetul SPIR pe un an.

Are municipalitatea acești bani, își permite să dea 9 milioane din propriul buzunar pentru modular, se pot găsi alte soluții? Au fost doar câteva din chestiunile dezbătute, mai ales că Ministerul Dezvoltării a avertizat că primăria e cea care trebuie să suporte aceste cheltuieli actualizate. S-a cerut și părerea managerului spitalului din Caransebeș, prezent la ședință, iar Adrian Dumbravă a admis că spitalul e util, însă a avertizat că peste un an prețurile pot fi și mai mari: „Orice proiect care se face e bun, spitalul modular ar fi util, mutăm Bora la modular și ar fi o cheltuială mai mică. Pe de altă parte, cu 9 milioane reabilitezi total Bora sau faci altă construcție nouă. Și atenție, prețul de care vorbim e azi, ce va fi peste un an, nu știm!”.

Administratorul public Florin Bogdea, în același timp și managerul proiectului spitalului modular, le-a spus aleșilor locali că nu e de acord cu ceea ce spune ministerul, adică să suporte primăria diferența de 9 milioane de lei. „Nu sunt de acord cu hârtia venită de la Ministerul Dezvoltării, care s-a cam spălat pe mâini, cum că nu ar fi eligibili 9 milioane. O să facem o nouă adresă la ei, pe Ordonanța 64, să vedem ce răspuns primim. Într-adevăr, vor fi și cheltuieli neeligibile pe care Consiliul Local trebuie să și le asume, eu zic că nu de 9 milioane, dar asta o să clarificăm cu ministerul în august. Proiectul a mers foarte bine, nu suntem noi vinovați că prețurile au luat-o razna”, a explicat și Bogdea.

Cel care are decizia, adică primarul Felix Borcean, înclină în momentul de față să spună stop proiectului, însă dacă apar și alte soluții de finanțare, atunci s-ar putea răzgândi. „Eu sunt cel care trebuie să ia această decizie, dar mi s-a părut normal să avem o discuție transparentă și în consiliu despre modular, pe care și acum mi-l doresc, nu am renunțat complet la idee. În momentul acesta, aș fi tentat să spun că n-ar mai fi oportună continuarea acestui proiect. Dacă vorbim de creșterea de la 14 la 23 de milioane de lei, eu ca administrator, ca ordonator principal de credite, mă gândesc ce înseamnă 9 milioane, ce pot face cu acești bani în Caransebeș, și atunci evident că am semne de îndoială în privința continuării acestui proiect. Pe de altă parte, ne putem gândi că am putea primi acești bani și din altă parte, nu doar din bugetul local, dacă se va găsi o astfel de soluție rămân partizanul acestui proiect. De aceea am vrut să dezbatem cu consilierii locali această problemă, pentru a găsi soluții. Dacă acum vine cineva de la Fonduri și-mi spune <<toți banii ăștia trebuie să-i dați voi>>, clar nu mai continuăm proiectul. Simplu. Dar dacă rămânem pe la 3-4 milioane să punem noi, eșalonat, hai să zicem, deși nici acum nu am certitudinea că asta e suma finală, pentru că prețurile tot cresc”, a declarat edilul Caransebeșului.

În aceste condiții, aleșii locali au spus că vor dezbate din nou această problemă după ce se va primi răspunsul de la Ministerul Dezvoltării în ce privește cheltuielile neeligibile, cine, cât și cum suportă.

JCS-Răzvan Mihalcea