CARAȘ-SEVERIN – Este îndemnul campaniei „Building links for community”, derulată de platforma culturală „Cronicari digitali” împreună cu Holcim România. Este vorba despre o competiție pe Instagram, prin care locuitorii orașelor sunt invitați să fotografieze clădiri cu rol important în comunitatea lor!
„Pot fi clădiri istorice, un liceu, o primărie, muzee, școli, centre culturale, restaurante, cafenele, magazine sau case în care au locuit oameni cu contribuții importante în comunitate. Ne dorim ca, în acest fel, să putem aduce în prim plan și cât mai multe clădiri din Banat”, aflăm de la Silvia Teodorescu, coordonatorul proiectului.
Până pe 11 decembrie, trimite fotografia unei clădiri importante, împreună cu povestea ei. Sunt puse în joc cinci premii. Marele premiu este de 1.000 de euro, pe lângă acesta fiind oferite încă patru premii a câte 100 de euro fiecare. După ce ai fotografiat clădirea, urcă pe contul tău de Instagram, sub formă de story și postare, imaginea clădirii alese, cu povestea ei pentru comunitate sau filtrată în propria experiență. Pentru a putea fi vizibile în concurs, trebuie să dai tag la cronicaridigitali și holcimromania și să folosești hashtagul cu numele campaniei.
„Prin această campanie căutăm ca generația digitală să devină conștientă de locul în care trăiește, să privească mai atent la clădirile care ne aduc împreună și joacă un rol important în comunitate, dar și la clădirile care participă la construirea unui viitor mai verde, mai curat. Pentru a porni o discuție despre orice construcție, mai întâi este nevoie ca ea să fie văzută, cunoscută, apreciată și înțeleasă. Prin această campanie, facem un prim pas în direcția (re)descoperirii clădirilor importante pentru comunitate, pentru oraș și pentru un viitor mai verde”, aflăm de la Silvia Teodorescu.
Precizăm că nu este prima inițiativă a Cronicarilor Digitali cu impact asupra Banatului Montan. În luna iulie, oamenii implicați în acest proiect au fost prezenți în Caraș-Severin pentru a colege poveștile frumoase din această parte de Via Transilvanica. Prilej cu care patrimoniul cultural și industrial al Reșiței, și nu numai, a fost făcut cunoscut pe Instagram și Facebook urmărind hashtagurile cronicaridigitali și discoverresita. Această nouă campanie ne invită să ne punem în valoare clădirile importante. Scriind asta, nu putem să nu ne gândim că Oravița are cel mai vechi teatru din țară, iar gara din Herculane, construită în stil baroc, e considerată cea mai frumoasă din țară. Sunt doar două exemple din ceea ce Banatul Montan are de arătat lumii întregi.
JCS-Ionel Ivașcu