Caraş-Severin, Romania

REŞIŢA – Casa Naţonală de Asigurări de Sănătate a făcut precizări referitoare la eliberarea prescripţiilor în farmacii.

În situația în care prescripția medicală electronică este ridicată din farmacie de către asiguratul beneficiar al acesteia, eliberarea acesteia se va face în baza cardului național de asigurări sociale de sănătate când asiguratul îl are emis.

Medicamentele pot fi eliberate şi în baza adeverinței de asigurat cu valabilitate de trei luni pentru persoanele care refuză în mod expres cardul național din motive religioase sau de conștiință și a cărţii de identitate sau a paşaportului. Prescripţia se poate onora şi în baza adeverinței înlocuitoare de card național pentru asigurații cărora li se va emite card național de sănătate duplicat.

Un alt caz îl reprezintă solicitarea efectuată în baza documentului rezultat prin accesarea de către farmacie a serviciului pus la dispoziție de CNAS pentru verificarea calităţii de asiguratul sau în baza adeverinței CJAS (numai în situația în care, în urma accesării serviciului on-line, persoana nu figurează cu starea de asigurat) pentru cetăţenii care nu au cardul național emis. În situația în care ridicarea medicamentelor de la farmacie se face de către un împuternicit, eliberarea prescripției se face în baza cardului național de sănătate al împuternicitului sau în actului de identitate al împuternicitului.