Caraş-Severin, Romania

CARAŞ-SEVERIN – Situaţia este una alarmantă, potrivit celor de la USR Plus, care spun că 20 din cele 77 de localităţi cărăşene nu au nici măcar un medic de familie!

„Datele, extrem de îngrijorătoare, ne-au parvenit în urma unei solicitări adresate Casei Județene de Sănătate Caraș-Severin. Situația este și mai alarmantă dacă analizăm vârsta celor 139 de medici care încă mai profesează în judeţul nostru“, a concluzionat Daniel Toma, copreședinte USR PLUS Caraș-Severin, întrebându-se retoric „Ce soluții găsesc primarii pentru a rezolva problema?“.

În judeţ profesează 25 de medici trecuţi de 66 de ani, 46 cu vârsta cuprinsă între 60 și 65 de ani, 30 cu vârsta între 50 și 59 de ani, 30 între 41 și 50 de ani, respectiv opt cu vârsta între 30 și 40 de ani. Doar trei medici de familie au venit în Caraș-Severin în ultimii 5 ani: Bozovici (2018), Bocșa (2016) și Reșița (2017).

Daniel Toma crede, aşa cum cere şi legea, că este în sarcina autorităţilor locale să rezolve problema şi propune transformarea centrelor de informare turistică din localităţile fără turişti în cabinete medicale sau locuinţe pentru medici, dar şi redirecţionarea sumelor disponibile pentru centre spre susţinerea medicilor de familie. Altfel, administraţiile locale „își vor asuma riscul ca, la următoarele alegeri, să se prezinte în fața unui electorat mai scăzut, dar și cu mai multe probleme de sănătate“, a încheiat Daniel Toma.

JCS-A.M.