Caraş-Severin, Romania

REŞIŢA – Fără doar şi poate, pentru orice domnişoară rochia de mireasă este cea mai importantă, iar ca să fie sigură că a ales-o pe cea mai frumoasă, tânăra studiază oferta magazinelor de profil chiar şi cu un an înaintea fericitului eveniment. Multe dintre viitoarele mirese şi-au făcut deja o idee în privinţa rochiei, însă puţine sunt cele care se decid pe loc.

În acest caz, ajutorul vine din partea specialiştilor. Pentru a vedea ce se poartă în acest an, dar şi ce accesorii nu trebuie să lipsească din trusoul miresei, am stat de vorbă cu Andreea Şamanţu, reprezentantul unei firme ce organizează evenimente. „Se poartă ce ne stă bine. Nu putem îmbrăca o rochie cambrată pe talie dacă suntem mai plinuţe. E clar că în această situaţie alegem croieli lejere, care să ne avantajeze“, este de părere Andreea.

 

Ce căutăm în 2013

Răspunsul vine tot din partea Andreei, în a cărui magazin găsim zeci de rochii de mireasă. „Se poartă în continuare simplitatea, rochiile princess, dar şi cele romatice, cu volane şi dantelă. Totul depinde de gustul şi personalitatea celei care o poartă. Dacă este nonconformistă, atunci cu siguranţă nu va opta pentru o rochie clasică. Sunt mirese care-şi doresc rochii scurte în faţă şi cu trenă detaşabilă, dar şi mirese care renunţă la clasicul alb. În acest caz, aleg combinaţii de culori, de genul alb – roz, aşa cum este una din comenzile pe care le am de onorat pentru luna iulie. Nu este nimic neobişnuit, e vorba doar de gust. Ne place sau nu. În plus, în atelier lucrăm şi rochii după modelul clientelor, pentru că încercăm să fim pe placul tuturor“.

Dacă anul trecut la modă era culoarea ivoire (crem deschis – n.r.), acum, spun specialiştii, s-a revenit la alb. „Majoritatea mireselor care ne-au trecut pragul în acest an au ales să poarte rochii albe, din tull, partea de corset fiind mai îndrăzneaţă, accesorizată cu paiete, mărgele sau flori atent brodate. Rochiile tip „sirenă“ nu se prea mai caută, la fel şi cele „baby doll“, explică Andreea.

 

Ce nu trebuie să uităm

Recomandarea Andreei pentru mirese este aceea de a-şi alege o rochie cât mai comodă, pentru a nu se simţi „încorsetate“ în cea mai importantă zi din viaţă. La fel de importante sunt şi accesoriile. Fie că vorbim despre mărgele, cercei, mănuşi sau diademe, acestea trebuie alese cu grijă, pentru a nu încărca ţinuta. O grijă aparte trebuie avută în cazul pantofilor. „Sunt de părere că mireasa ar trebui să-şi aleagă o pereche de pantofi comozi, la care să nu renunţe ulterior, pentru că în momentul în care se face trecerea de la pantofii cu toc la cei fără, rochia va avea de suferit. Spun asta pentru că, în acest caz, rochia este mai lungă, iar mireasa va sta toată seara cu mâna pe ea sau va mătura podeaua. De asemenea, sunt de evitat sandalele, pentru că piciorul alunecă şi nu conferă lejeritate“, mai spune organizatorul de evenimente.

 

Cât scoatem din buzunare pentru rochia de mireasă

„Colecţia din acest an este cu 20% mai ieftină decât cea de anul trecut. Preţul unei rochii începe de la 920 de lei, şi poate ajunge la 2.800 lei. Dacă vorbim despre colecţiile trecute, atunci preţurile variază între 400 şi 1.500 de lei“, a concluzionat Andreea Şamanţu.

Roxana Bălan Nafiru