Caraş-Severin, Romania

REŞIŢA – Chiar dacă lună de lună sunt concediaţi mai mulţi cărăşeni decât sunt angajaţi, bilanţul şomerilor stă tot mai bine…În pofida numărului mare de oameni rămaşi pe drumuri, fără un loc de muncă, situaţiile oficiale din judeţ, prezentate de instituţiile statului nu arată decât un număr de 21 de persoane disponibilizate colectiv. Şi, totuşi, realitatea ne-o arată, cel puţin cu porţia, chiar cifrele care o ascund. Spre exemplu, în luna ianuarie 2013, nu mai puţin de 990 de cărăşeni au fost introduşi în evidenţele Agenţiilor de şomaj din judeţ. Numărul proaspăt introduşilor s-a redus treptat, astfel că în februarie, şomerilor li s-au mai alăturat 733 de persoane, iar în martie – 674 de persoane. În total, doar în primele trei luni ale lui 2013, un număr de 2.397 de persoane au trecut în şomaj, dintre care 1.336 beneficiază de indemnizaţii.

La capitolul ieşiri, fenomenul decurge invers, adică numărul persoanelor care ies din evidenţe a crescut de la o lună la alta. Astfel, în luna ianuarie, 694 persoane părăseau baza de date a agenţiilor de şomaj, în februarie – 747 iar în martie – 808. În total, 2.249 de persoane. În fiecare lunăm, câteva zeci de persoane nu au intrat efectiv în evidenţe ca persoane noi afectate de fenomen, ci prin reactualizarea dosarului. Aşa se întâmplă în cazul persoanelor care beneficiază de ajutoare sociale sau al celor care vor să rămână în evidenţe în vederea angajării.

La capitolul ieşiri şi angajări, lucrurile sunt ceva mai complicate. Şi asta pentru că, în vreme ce, în cazul şomerilor indemnizaţi, angajarea coincide cu scoaterea din evidenţe, în cazul celorlalte categorii de persoane se produce o situaţie ciudată. În cazul unei angajări, în momentul solicitării repartiţiei pentru locul de muncă, persoana respectivă este înregistrată ca şomer neindemnizat, fără ca măcar să ştie, apoi este scoasă din evidenţe prin angajare.

Aşa se face că, dacă în luna ianuarie ieşeau din evidenţe, prin angajare, 52 de şomeri indemnizaţi, numărul celor neindemnizaţi angajaţi este de 117. În februarie au reuşit să se angajeze 119 şomeri indemnizaţi, dar şi 200 de şomeri neindemnizaţi, iar în martie – 141 indemnizaţi, respectiv 284 neindemnizaţi. În total, în primele trei luni ale anului, au fost încadraţi în muncă 312 şomeri indemnizaţi şi 601 neindemnizaţi. Toate acestea în condiţiile în care, în martie, Caraş-Severinul figura în evidenţe cu un total de 6.883 de şomeri.

Cu alte cuvinte, chiar dacă avem câte 2.300 de noi şomeri pe trimestru, din care reuşesc să se angajeze doar 300, după atâţia ani de concedieri colective nu avem în total decât 6.800 de şomeri, pentru că pe restul îi ştergem din evidenţele oficiale…

Antoniu Mocanu