Caraş-Severin, Romania

CARAȘ-SEVERIN – Mai rău decât atât, pierderea a fost provocată într-o singură zi, din iresponsabilitatea responsabililor de la Asistență Socială, aflați sub „atenta“ oblăduire a vicepreședintelui Marius Isac!

Subiectul finanțării europene pentru trei proiecte din domeniul asistenței sociale a fost pus pe tapet în forul județean, aleșii județului ridicând întrebări acide vizavi de spinoasa problemă. Și chiar dacă vicepreședintele Marius Isac este răspunzător de asistența socială, liderul grupului care a preluat puterea în CJ, Ioan Crina, nu i-a cerut acestuia socoteală, fiind prea încântat de votul liberalului alături de social-democrați. N-a fost la fel de îngăduitor cu Romeo Dunca, președintele Consiliului Județean, pe care l-a blamat pentru „pleiada“ de proiecte în pierdere. Șeful județului a explicat că nu e vorba de o pleiadă, ci de 3 proiecte, și că mereu i-a cerut Elenei Amzoi, directorul Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului, urgentarea procedurilor. Cele trei proiecte, a căror depunere a fost aprobată de județ în noiembrie 2020, se pare că s-au pierdut pe birocraticul și sinuosul drum printre ADR-uri și Autoritatea de Management de la Ministerul Dezvoltării, pentru ca astăzi să ne trezim că nu mai este timp suficient ca ele să poată fi implementate până la finalul acestui an, când toate au termen-limită.

În linii mari, este vorba despre închiderea unor centre de plasament și de înființarea unor case de tip familial și centre de zi (inclusiv pentru copii cu handicap) la Caransebeș, Reșița și Zăgujeni, cu un buget de: 5.243.733,94 lei (din care s-au cheltuit 73.000 lei, reprezentând 1,92% din valoarea eligibilă a proiectului), 4.589.301,39 lei (înregistrând un stadiu de implementare de 0,00%), respectiv 4.063.576,91 lei (cu un stadiu implementare 0,69% din valoarea eligibilă, fiind cheltuiți și rambursați 28.000 de lei). În total, vorbim despre o pierdere totală pentru județ de 13.896.612,24 de lei, bani la care aleșii județului au trebuit să renunțe la solicitarea ADR Vest, care a constatat că autoritățile cărășene nu mai au vreme să ducă la bun sfârșit proiectele decât pe banii proprii ai DGASPC Cara-Severin.

Cei de la DGASPC au dat vina pe birocrația ADR-urilor, explicând că toată țara a fost nevoită să depună proiectele la ADR Sud-Est, unde s-a făcut și evaluarea, perioada de implementare trecând la ADR Vest, în momentul semnării contractelor de finanțare. „Nici în momentul ăsta nu am primit actul adițional de la AMPOR, nu puteam să mergem mai departe!“, a precizat Amzoi.

„Eu cred, dar din știința mea de a lucra cu instituțiile astea, trebuie întrebat, trebuie văzut, e o greșeală, ceva s-a întâmplat, a adormit ăla, a pus proiectul sub masă și nu-l mai găsește. Dar dacă eu stau să primesc o adresă de undeva și nu mă sesizez, sigur că durează 3 ani de zile și pierdem banii!“, a completat Crina. Directorul Amzoi s-a justificat amintind de drumurile bătute până la ADR Vest, care au trimis mai departe solicitările la AMPOR, doar că toate au rămas fără răspuns. Și dacă tot s-a ajuns la hârtii rătăcite în birocrație, Crina i-a cerut Elenei Amzoi încă o hârtie, o informare, măcar despre unul dintre cele 3 proiecte pierdute.

„Doamna Amzoi, dânsa așa s-a mișcat, a conchis Dunca. Eu mi-am mai manifestat într-un fel îndoiala acum câteva luni, când am zis: «Bun, bun, n-ați terminat încă documentele, nu sunteți gata, n-ați făcut licitația, ce-i de făcut? Vedeți că e timpul scurt!». «Nu, nu, nu, că o să se poată!». În final, «nu, nu, nu», iaca am trecut de jumătatea anului, e evident că nu se poate face. Sigur, era posibilitatea să începem, să facem licitația, să găsim un constructor care știe că trebuie să termine în 3 luni. După care să începem proiectul și să îl mai continuăm după aceea cu cheltuieli neeligibile. Cât puteam să tragem în 2 luni de lucru cu bani eligibili? Așa că nu am avut altă soluție. Sigur, noi am făcut tot ce a fost de putința noastră, aici a depins de conducerea DGASPC, de care, de altfel, nu vă ascund, nu sunt foarte încântat. Dar asta este!“

JCS-Antoniu Mocanu