Cultura si istorie pentru tot Banatul - Caon.ro

Caraş-Severin, Romania

ZRENJANIN – În perioada 11 – 13 iulie 2014 la Zrenjanin, Republica Serbia s-a desfăşurat cea de-a XIX-a ediție a Simpozionului Științific Internaţional „Banatul – trecut și multiculturalitate“, la care Consiliul Județean Caraș-Severin a fost reprezentat de vicepreședintele Ilie Iova.

Manifestarea a fost organizată de către Societatea Romană de Etnografie și Folclor din Voivodina și Institutul de Cultură al Romanilor din Voivodina, în colaborare cu Muzeul Voivodinei din Novi Sad și în parteneriat cu Universitatea “Eftimie Murgu” din Reșița. Evenimentul s-a desfășurat sub auspiciile Guvernului Provincial, a Consiliului Național al Minorității Naționale Române din Serbia și a Consiliului Județean Caraș-Severin.

La prima întalnire au fost lansate volumele „Grănicerii bănățeni și comunitatea de avere” (autor: Antoniu Marchescu) și „Istroromânii. Povestea unei populații străvechi care dispare” (autor Costa Roșu). În Casa Orașului Zrenjanin s-au desfăşurat lucrările pe cele şase secțiuni: Istorie, Primul Război Mondial, Relații bisericești româno-sârbe; Minorități naționale și relații interetnice; Minorități naționale, cultură sau etnologie; Antropologie, cercetări lingvistice, etnografie și folclor. Manifestarea, organizată la fiecare al doilea an în Republica Serbia, a reunit participanţi din centrele culturale şi universitare din România, Republica Serbia, Republica Moldova, Muntenegru şi Croaţia.