Cultura, pusă în stand by de AFIR - Caon.ro

Caraş-Severin, Romania

BOLVAȘNIȚA – La Bolvașnița, un proiect de 500.000 de euro a fost aprobat dar nu sunt bani. Altul e în suspans!

Este vorba despre proiectul depus de primărie pentru reabilitarea căminului cultural din satul Vârciorova. Clădirea veche, construită în anii ‘50, pe care timpul și-a pus iremediabil amprenta, are nevoie de intervenții serioase. Motiv pentru care a și fost depus proiectul care a primit finanțarea pe care… primăria o așteaptă de trei ani. „Ni se cere să facem proiecte și, când facem, nu sunt bani. Cheltuim fonduri ca să facem proiectul și studiul de fezabilitate, iar apoi rămânem cu ele. Cât timp avem proiectul, nu putem interveni asupra clădirii”, declară primarul Petru Mihăilescu. Nici nu și-ar permite asta primăria unei comune cu 1.300 de locuitori din banii pe care-i primește de la stat. Poate doar să schimbe câte-o țiglă, ori să înlocuiască un geam spart.

Ceva mai optimistă este situația edificiului cultural din centrul de comună. E drept că proiectul pentru reabilitarea lui se ridică la doar 85.000 de euro. Însă și acesta a fost depus tot la AFIR și a primit finanțare. În prezent, documentația este în curs de verificare, urmând ca primăria să poată ține licitația pentru începerea lucrărilor. Însă temerile primarului Mihăilescu sunt legate de găsirea unui constructor serios, care să ducă la capăt proiectul care prevede modernizarea edificiului prin schimbarea acoperișului sau introducerea încălzirii centrale.

În paralel, primăria execută, din fonduri proprii, lucrările de reabilitare a unei alte clădiri vechi din Bolvașnița, pe care o vrea transformată în casă a satului. Mai exact, în locație pentru evenimente care țin de cultul religios. „Acolo a fost cândva cooperație. Am reparat acoperișul, am schimbat geamuri și uși, am refăcut izolații. Până acum am cheltuit aproximativ 20.000 de lei, în principal pentru materiale de construcții”, am aflat de la primarul Mihăilescu.

Acesta ne-a vorbit și despre alte lucrări pe care primăria le execută pe cont propriu. Sunt vizate străzile laterale și drumurile agricole din comună, la care primăria investește pentru a preveni efectele viiturilor și deteriorarea căilor de acces spre terenurile agricole.

JCS-Ionel Ivașcu

Adaugă comentariu