Caraş-Severin, Romania

ORAVIȚA – O asociație de dezvoltare intercomunitară, cheia resuscitării rutelor cu „inima” la Oravița! Este vorba despre tronsoanele care leagă Oravița de Baziaș, Anina și Berzovia, linii pe care, în prezent, se așează molcom praful celor peste 100 de ani de existență!

Mai întâi, liniile trebuie salvate și întreținute pentru ca, în câțiva ani, să poată fi atrase finanțări pentru reabilitarea și dezvoltarea lor. Din analizele făcute de Asociația Euroland Banat (EAB) și discuțiile acesteia cu experți în domeniu, aceasta e calea de urmat pentru a proteja, restaura și redeschide aceste rute.

La momentul actual, atât consiliul județean cât și primăriile își realizează strategiile de dezvoltare pentru viitorii cel puțin șapte ani. Pentru asta, multe primării trebuie să-și facă PUG-urile. Cele de pe firul rutelor amintite trebuie să specifice în PUG-urile lor partea legată de cale ferată, gări, halte, stații, terenuri care țin de calea ferată. „Toate aceste elemente trebuie rezolvate din punct de vedere juridic. Apoi, după ce vor fi specificate în PUG-uri, primăriile vor trebui să le cuprindă în strategia de dezvoltare locală”, aflăm de la Andrei Szabo, președintele EAB.

Ulterior, primăriile situate de-a lungul tronsoanelor istorice se pot constitui într-o asociație de dezvoltare intercomunitară condusă de consiliul județean. Mai exact, o asociere de tipul celei între primăriile din Reșița și Timișoara și consiliile județene din Caraș-Severin și Timiș pentru ruta Reșița-Timișoara. Odată constituită, o asemenea asociere va putea să scrie proiecte și să atragă finanțări pentru trenurile istorice. Trenurile pot fi soluția și pentru ca oamenii din satele de pe Valea Carașului sau din cele dintre Oravița și Iam să ajungă mai ușor la oraș.

Toate aceste aspecte au fost discutate recent în cadrul unei dezbateri la care EAB a invitat autorități locale și centrale precum și structuri ale CFR. Andrei Szabo se arată plăcut surprins de feed-back-ul primit. Însă… greul nici n-a început. Doar istoria își urmează cursul molcom cu care cerne praful peste rutele istorice. Însă praful poate fi dat la o parte când comunitățile pun umărul împreună.

JCS-Ionel Ivașcu