Caraş-Severin, Romania

CARANSEBEŞ – Principalele artere de circulație din Caransebeș ar putea fi blocate în perioada următoare de transportatorii nemulțumiți. Confederația Națională Rutieră, organizație patronală care are în componență 36 de structuri asociative din transport, consideră că taxa percepută de Primăria Caransebeș este „ilegală și contravine flagrant Tratatului de aderare a României la Uniunea Europeană privind libera circulație pe drumurile europene, fără restricții și taxe artificiale“. Transportatorii spun că această taxă le cauzează importante pierderi materiale și chiar dacă înțeleg diferendul dintre municipalitatea din Caransebeș și CNADNR, sunt de părere că acesta nu se poate răsfrânge asupra lor. În consecință, CNR va susține acțiunile unor transportatori de a protesta prin mijloacele avute la dispoziție față de impunerea taxei de tranzit.

„Confederația Națională Rutieră sprijină inițiativa unor transportatori din traficul de tranzit prin Caransebeș care, cu ocazia unei coalizări ad-hoc, vor începe un protest de încetinire a circulației (parcurgerea traseului de tranzit la relanti, cu o viteză de 3-5 kilometri pe oră)“, se arată în scrisoarea transportatorilor. Aceștia mai spun că declanșarea protestului se poate face în orice moment și așteaptă cu interes revenirea Consiliului Local asupra deciziei de impunere a taxei de tranzit.

„Eu nu oblig pe nimeni sa tranziteze oraşul. Există variante ocolitoare oferite oficial de CNADR. Prin faptul că sunt lăsaţi treacă prin Caransebeş, deşi există riscul distrugerii clădirilor monument, li se face un serviciu“, ne-a declarat primarul Marcel Vela.

Nina Curiţa