REȘIȚA – Povestea trecerii prin viață, firul roșu al ultimei cărți lansată recent de Marian Apostol!
„Ochiul de veghe” e structurată pe cinci capitole și cuprinde eseuri și reportaje prin care autorul caută frumosul. În 1980, chemarea Cetății de foc l-a adus definitiv „într-un spațiu binecuvântat de Dumnezeu și, în mod nemeritat, prea mult timp afurisit de oameni”, în proprie exprimare. Apoi a adunat repere subiective care într-un fel sau altul i-au marcat viața. De aceea, Apostol le dedică primul capitol al cărții.
Capitolul II e dedicat spațiului Reșiței, în care oamenii parcă uitaseră să creadă, dar a căror speranță a început să renască. În zile însorite, și-a luat rucsacul și a plecat pe cărări muntoase. În alte zile, a vorbit cu oameni. Așa a căutat frumosul acolo unde mulți alții încetează să-l mai caute, să descopere bucuria din sufletele oamenilor și s-o facă vizibilă încercând astfel să construiască punți între oameni.
Cum călătorului îi șade bine cu drumul, în 2017, a pornit pe El Camino. Drumul i-a plăcut atât de mult încât, în următorii doi ani, avea să parcurgă alte trasee. Rezultatul: două cărți publicate deja și a treia în lucru. În „Ochiul de veghe”, un capitol este dedicat unor întâmplări de pe El Camino, neamintite în niciuna dintre cele trei cărți, care într-un fel sau altul i-au schimbat perspectiva despre lume și viață.
Anul trecut a pornit la drum pe Via Transilvanica, parcurgând 350 km de la Putna până la Șăcalu de Pădure, în Mureș. „Călătoria scoate în evidență farmecul și poezia acestui drum pe care orice român sănătos fizic ar trebui să-l parcurgă”, afirmă autorul prezent în redacția JCS. Motiv pentru care și-a consemnat în scris impresiile într-un jurnal de călătorie căruia îi dedică al patrulea capitol al cărții.
Ultimul capitol cuprinde multe cronici de teatru scrise cu ocazia premierelor Teatrului de Vest. „Teatrul poate contribui semnificativ la imaginea Reșiței ca oraș cultural. Celor care se îndoiesc le sugerez să privească spre Avignon. Orășelul francez are 90.000 de locuitori și, în fiecare an, se transformă în capitala mondială a teatrului. Fără festival, puțină lume ar fi știut despre Avignon”, își încheie Apostol vizita în redacția noastră și cartea despre Cetatea de foc.
JCS-Ionel Ivașcu