Caraş-Severin, Romania

REŞIŢA – Cel puţin asta ne-a sesizat cineva la redacţie, care susţine că la Spitalul Judeţean de Urgenţă Reşiţa sunt medici care-şi măresc exagerat salariul, făcând gărzi peste gărzi. E vorba de salariul de pe statul de plată, nicidecum de cât îi mai intră în buzunar de la pacienţi, fiindcă, să fim serioşi, de şpagă nici noul ministru al Sănătăţii, Victor Costache, nu-i va lecui pe medici.

Deşi toată lumea a arătat cu degetul spre pacient, că pacientul e de vină că i-a obişnuit pe medici cu „atenţiile“ şi mulţumirile anticipate în plicuri din ce în ce mai consistente, ministrul Costache spune că nu pacienţii trebuie învinovăţiţi pentru acest fenomen care, e-adevărat, s-a mai estompat după măririle salariale, dar nu a fost stârpit.

Revenind la medicii noştri, într-adevăr, pare incredibil dar aşa ne-a semnalat zilele trecute cineva la redacţie, că avem un medic la SJU Reşiţa care a încasat şi 57.000 lei într-o lună, fiindcă şi-a pus foarte multe gărzi. Salariile personalului sunt publice, e-adevărat, sunt publicate, conform principiului transparenţei, pe site-ul spitalului, iar în plus, managerul Waldemar Murgu susţine că nu-i dă voie legea să facă mai mult de şase gărzi, deci suma menţionată este exagerată: „Nu există aşa ceva! Este exclus! Exclus! Exclus! Cel mai mare dintre salarii este puţin peste 30.000 lei şi acela este unul singur. Celelalte sunt de 20.000, 17.000, 18.000 lei, mai mult nu există, este exclus. E o minciună gogonată. Un medic nu poate să facă mai mult de şase gărzi. Nu are cum. Şase gărzi, dacă e medic primar, asta înseamnă 6.000 lei în plus, cât mai poate să facă. N-are cum să facă mai mult, fiindcă nu e prevăzut de lege. Sunt minciuni gogonate“.

Chiar aşa să fie?

Alexandra Gorghiu