Caraş-Severin, Romania

CICLOVA ROMÂNĂ – E doar un început, însă cea mai mare problemă a locuitorilor din Ciclova Română, dar şi a turiştilor, e pe cale să se rezolve în această primăvară!

Sperăm să scăpăm în curând de sudălmile celor care chiar apreciază frumuseţile naturale cu care Dumnezeu a înzestrat judeţul Caraş-Severin şi care ar tot veni şi ar reveni la noi, dacă am avea drumuri practicabile. Problema infrastructurii rutiere în judeţ nu e de ieri, de azi, fiind o prioritate pentru cei ce conduc destinele judeţului de ani de zile. Numai că mai tot timpul puţin lipsea să nu se rezolve sau se fac paşi importanţi, de la studii de fezabilitate, proiecte, demersuri peste demersuri şi intervenţii pe la Guvern. Fie că unele drumuri s-au „reparat aşa de bine“ că în scurt timp s-au găurit la loc, fie că primarii n-au avut cum să se „atingă“ de ele, fiind sub administrare judeţeană. Şi oamenii s-au cam săturat să circule ca în Evul Mediu, iar turismul nu mai ajunge să prospere din cauza acestor drumuri neasfaltate, pline de gropi sau reparate superficial.

Primarul din Ciclova Română, Cătălin Golu, a reuşit să asfalteze o porţiune de drum, iar asta datorită banilor guvernamentali primiţi anul trecut din fondul de urgenţă: „Am reuşit, cu fonduri proprii, din banii primiţi anul trecut de la Guvern, să asfaltăm 1,3 km din DJ 571 J. Prima etapă a fost luarea în administrare, fiindcă am venit cu un proiect de hotărâre locală şi am solicitat la Consiliul Judeţean administrarea drumului pe o perioadă de 4 ani. După aceea, cu banii pe care i-am primit din fondul de urgenţă al Guvernului am asfaltat 1,3 km de drum. În primăvară, când se mai încălzeşte vremea, prin martie, aprilie, urmează să asfaltăm acest drum în întregime, până la Ciclova Montană, unde se uneşte cu cel de la Oraviţa. Valoarea asfaltării acestei porţiuni de drum, deci 1,3 km, a fost 520.000 lei, cu tot cu dirigenţie, caiet de sarcini, cu reparaţii. Restul lucrării ar fi tot cam atât, noi avem deja bănuţii, dar mai trebuie să ne ajute puţin vremea, fiindcă pe vreme rece nici staţia de asfalt nu lucrează. Practic, drumul a fost problema cea mai mare a comunităţii, de strictă necesitate, o problemă arzătoare de 20 şi ceva de ani“.

Ţinând cont că pentru a ajunge să vizitezi obiectivele turistice din jurul Oraviţei trebuie să treci prin Ciclova Română, că la Ilidia şi la Socolari se adună în timpul verii artiştii, pictori, scriitori, muzicieni, se organizează tot felul de tabere sau evenimente culturale în zonă care, evident, atrag turişti, drumul este, într-adevăr, de strictă necesitate, o prioritate ce nu mai putea fi amânată.

JCS-Alexandra Gorghiu