Caraş-Severin, Romania

ANINA – Iluminatul stradal va consuma cu 76% mai puțin curent, prin înlocuirea vechilor aparate de iluminat. Cele peste 1200 de LED-uri dimabile, adică cu lumină reglabilă, unele cu camere video și panou fotovoltaic, vor îmbunătăți lumina și siguranța pe străzile urbei!

În urmă cu mai bine de un an, administrația locală cerea o finanțare nerambursabilă de la Administrația Fondului pentru Mediu, necesară modernizării iluminatului public, pentru creșterea eficienței energetice și reducerea costurilor. După ce a primit aprobările necesare, Primăria Anina scoate acum la licitație proiectul de 1,4 milioane de lei, ofertanții fiind așteptați până în 7 februarie. Acesta include execuția lucrărilor de modernizare a iluminatului public stradal din oraș, prin montarea de aparate de iluminat tip LED dimabile. Acestea le vor înlocui pe cele vechi, cu vapori de sodiu sau mercur, fapt ce va reduce consumul de energie cu 76%.

Vorbim despre 1170 de becuri vechi, cu putere cuprinsă între 90 și 120 W, ce vor fi înlocuite și completate cu 1260 aparate de iluminat de înaltă eficiență, cu putere de 20, 30 și 50 W. Pentru o siguranță sporită în zonele de risc, vor fi montate corpuri de iluminat LED de 20 W cu cameră video și panou fotovoltaic. Fiecare stâlp va avea câte o consolă tip cârjă – la capătul căreia va fi montat aparatul de iluminat –, prinsă cu două brățări. Acolo unde sunt console vechi, vor fi înlocuite cu unele din oțel zincat, iar câteva din punctele de gestiune urmează să fie schimbate cu un sistem de telegestiune.

Dacă lucrurile merg bine, în a doua jumătate a anului viitor, actualul iluminat stradal, clasic, alimentat cu linii electrice aeriene, va deveni istorie la Anina.

JCS-A.M.