CARAȘ-SEVERIN – Concluzionează deputatul de Caraș-Severin, Romulus Marius Damian, care este de părere că România este capabilă de independență energetică, însă ne-am pus bețe în roate singuri în cazul proiectelor de anvergură, care ar fi sporit producția de energie, dar care au fost blocate în principal din motive de protecția mediului!
Joaca de-a energia și protecția mediului continuă să ne țină sub povara crizei energetice, să ne aducă în pragul disperării cu facturile mari, dar și să genereze adevărate paradoxuri la capitolul producție. Importăm sau producem energie din combustibili fosili, dar impunem uzinelor să fie „prietenoase cu mediul“, montându-și filtre care să reducă poluarea, care însă folosesc tot curent încă produs din surse poate mai poluante.
Tema revigorării energetice a fost adusă în fața Camerei Deputaților de social-democratul Romulus Marius Damian, care crede cu tărie în faptul că țara noastră este deplin capabilă de independența energetică la care râvnesc, mai nou, toate țările europene: „De-a lungul anilor, multe proiecte din România au fost abandonate, motivele invocate fiind, în multe cazuri, protecția mediului. Deși aceste proiecte au fost lăsate să se desfășoare până în proporție de 60 sau chiar 90%, înainte de a fi blocate. Din această categorie fac parte și multe hidrocentrale în care s-au investit sute de milioane de euro, unele urmând a fi blocate chiar în pragul finalizării. Ne confruntăm cu o criză energetică, care riscă să aducă la disperare atât România, cât și toată Europa, și care deja a afectat zeci de mii de români, fie că vorbim de persoane fizice sau de firme și companii, în timp ce resursele de care beneficiază țara noastră nu sunt folosite. România este țara care, din fericire, beneficiază de o serie de resurse și avem potențialul de a produce energie din surse alternative, precum energie eoliană, hidrotermală sau nucleară, dar din păcate este dependentă de resurse de energie din afară. În același timp, în contextul actual de criză și război, România nu-și poate permite să nu finalizeze proiectele care sunt atât de aproape de finalizare, în care s-au investit atâția bani și care sunt de interes național. Mă bucur nespus de mult că această criză energetică este mai aproape de a-și găsi rezolvarea, prin aprobarea proiectului PSD privind finalizarea hidrocentralelor abandonate, care a fost adoptat deja în Parlamentul României. România poate rezolva problema energiei electrice, atâta timp cât proiectele nu vor mai fi blocate pe motive nefondate, principala noastră preocupare trebuie să fie protejarea cetățenilor români. De aceea este foarte important să ducem aceste proiecte la bun sfârșit, și în același timp să avem o strategie bine definită pe termen lung, pentru ca România să devină independentă energetic“.
JCS-Antoniu Mocanu