Caraş-Severin, Romania

REŞIŢA – Şi la Reşiţa s-au epuizat rapid cele câteva doze care au sosit în a doua jumătate a lunii septembrie, peste numărul de doze care au fost trimise pentru precomenzi!

Cei grijulii au făcut aceste comenzi online încă din luna iulie, dozele fiind trimise farmaciilor din zona adreselor celor care le-au comandat. De pildă, cine a făcut precomandă online la Catena a fost sunat să-şi ridice comanda de la unul din punctele Catena din oraş.

După ce s-a anunţat că au intrat în ţară vaccinurile antigripale, oamenii au început să bată farmaciile pentru a le cumpăra, însă puţine farmacii au fost aprovizionate peste numărul de doze comandate. Dacă la un punct Catena s-au primit 16 doze precomandate şi nici una peste aceste comenzi, la un punct Richter, din cele 56 de doze trimise de cei care se ocupă de aprovizionare pentru acest lanţ farmaceutic din ţară aproximativ jumătate au fost precomandate, restul s-au vândut după principiul „primul venit, primul servit“.

La fel, dacă ai fost norocos să vezi că tocmai se primeau vaccinurile antigripale la Dr. Max, nu a fost necesar să fi făcut precomandă, însă a doua zi n-ai mai fi găsit, cu siguranţă. Aşa că, în acest moment nici vorbă de Vaxigrip Tetra în farmaciile reşiţene, prima tranşă fiind rezervată doar celor care au comandat online aceste suspensii injectabile în seringi preumplute şi norocoşilor care au fost pe fază în farmaciile care au primit câteva doze în plus.

Se fac însă liste, în speranţa că farmaciile vor mai primi aceste vaccinuri, atât de necesare în acest sezon, deşi distribuitorii spun că abia prin decembrie s-ar mai primi vaccinuri antigripale pentru farmacii. Asta în condiţiile în care, într-un comunicat emis marţi, Ministerul Sănătăţii a cerut unităţilor farmaceutice să se aprovizioneze din timp cu vaccin antigripal.

I-am solicitat un punct de vedere în acest sens preşedintelui Colegiului Farmaciştilor din Caraş-Severin, Pavel Roşca: „Cine nu a făcut precomandă nu primeşte vaccinul. Din păcate, se prefigurează o criză a vaccinurilor antigripale, dat fiind contextul pandemic actual. Tocmai am primit informaţii că producătorul nu le mai trimite extern fiindcă a fost solicitat să le reţină pentru ei, pentru necesarul lor, fiindcă solicitarea este şi acolo foarte mare, în condiţiile suprapunerii viruşilor. Din cauză că gripa sezonieră se poate suprapune cu SARS-CoV-2, iar criza sanitară s-ar amplifica. Acesta este şi motivul pentru care s-a recomandat vaccinarea antigripală mai devreme, încă din septembrie, şi chiar rapelul, o a doua doză, care se face prin ianuarie, februarie. Deci, nu, deocamdată nu avem vaccinul în farmacii, aşteptăm să vedem ce se va întâmpla în săptămânile următoare“.

Pentru noul sezon, Ministerul Sănătăţii a achiziţionat trei milioane de doze pentru vaccinarea gratuită a populaţiei cu risc, dublu faţă de anul trecut, prima tranşă, de 330 de mii de doze, fiind deja distribuită DSP-urilor din ţară. În Caraş-Severin au ajuns 4.080, necesarul în urma cartagrafierii fiind de 36.000 de doze. Prima tranşă a fost, însă, destinată cadrelor din sistemul sanitar, abia a doua tranşă urmând să fie distribuită medicilor de familie, care vor vaccina mai întâi copiii şi după aceea celelalte categorii de pacienţi cu risc. Cât priveşte ideea vaccinărilor în farmacii, care se vehiculase la un moment dat în vară, şeful farmaciştilor cărăşeni, Pavel Roşca, a spus că nu există încă o procedură în acest sens, poate la anul.

JCS-Alexandra Gorghiu