Caraş-Severin, Romania

CARAŞ-SEVERIN – „Elveția României”, viziune, dezvoltare, locuri de muncă sunt doar niște termeni sau sintagme folosite când și când, fără prea mare acoperire în realitatea turistică din acest judeţ!

De multe ori am auzit de la mai-marii noștri că turismul e una din puținele șanse ca acest județ să evolueze spre bine. Din păcate, realitatea e alta. Ultima „reușită” de acest gen e suspendarea activităților de vară derulate pe Muntele Mic de cei de la weSKI, adică plimbările cu telescaunul Vâlsanu sau turele pe traseele de bicicletă din stațiune. Asta după ce autoritățile statului, la cererea autorităților locale, au luat poziție de drepți și s-au executat, considerând că lucrările efectuate pentru realizarea potecilor cu caracter temporar pentru biciclete nu respectă dispozițiile legale în vigoare cu privire la mediu. Aceleași autorități, adică cei de la Agenția Națională pentru Arii Protejate Caraș-Severin, care permiteau amenajarea unor poteci temporare pe traseele de biciclete. La fel, nici Primăria Turnu Ruieni, condusă de un liberal, nu e străină de aceste lucruri, mai ales după ce a pierdut procese care costă bani mulți bugetul local cu cei care administrează weSKI, adică familia Dunca.

„După câștigarea proceselor cu primăria, am avut câteva zile în care am fost mai optimist și m-am dus să mă întâlnesc personal cu primarul comunei de care aparține Muntele Mic ca să încerc să dezvoltăm o relație cât mai bună în beneficiul comunității. În anul 2019, pe când tatăl meu încă era administratorul firmei, am obținut hârtie de la Agenția Națională pentru Arii Naturale Protejate care ne permitea amenajarea unor poteci temporare până la finalizarea tuturor proceselor cu primăria și până la obținerea hârtiilor pentru teren, ca să putem depune un proiect la Mediu pentru obținerea unui aviz de construcție a unui bike park de nivel european. L-am întrebat pe primar dacă susține această inițiativă și mi-a răspuns afirmativ. Având telescaunul deja montat și oameni pasionați în echipă, am ales sa începem amenajarea câtorva trasee de mountain bike în stațiune, ca să putem da de lucru angajaților și pe timpul verii și să atragem turiști și investitori serioși în zonă. După nici câteva săptămâni de la deschiderea sezonului, m-am trezit chemat în audieri la Garda de Mediu pentru lucrări ilegale la Muntele Mic. Autoritățile au considerat că lucrările efectuate pentru realizarea potecilor cu caracter temporar pentru biciclete nu respectă dispozițiile legale în vigoare cu privire la mediu, chiar și în prezența înscrisurilor emise de alte autorități competente prin care se susține că potecile de bicicletă cu caracter temporar și care urmează cursul firesc nu au un impact asupra mediului. Motiv pentru care s-a considerat necesară suspendarea activității traseului de biciclete până la întocmirea documentației necesare funcționării”, spune Cristi Dunca, care a ajuns la concluzia că toată această zonă își merită soarta pentru că majoritatea oamenilor sunt răi și invidioși, așteaptă să le pice bani din cer și să își câștige existența de pe spatele altora.

În timp ce, la noi, traseele de bicicletă sunt interzise, în alte părți, alții doresc să dezvolte cu adevărat turismul de vară. Recent, la Poiana Brașov s-a inaugurat un traseu spectaculos de biciclete pentru realizarea căruia primăria a plătit bani frumoși și spre care se vor îndrepta să pedaleze inclusiv turiști care veneau la Muntele Mic. Sau puțin mai la vest, în zona Saalbach – Leogang din Austria, unde s-a construit în timp relativ scurt, unul din cele mai mari bike parkuri din Europa. Doar în „Elveția României” așa ceva e interzis.

Ce ar mai fi de spus? Că în urma suspendării activităților de vară ale celor de la weSKI, 7 oameni din comuna Turnu Ruieni rămân fără loc de muncă, de parcă asta ar fi problema celor de la Arii Protejate și de la Garda de Mediu. Care nu au nicio problemă că, spre exemplu, Sit Natura 2000 de pe Țarcu e plin de șanțuri pe pășunea alpină, făcute de sute de motociclete, ATV-uri sau Bughy-uri care se plimbă prin zonă netulburate. Sau că pe golul de munte din zona Căleanu un buldozer a făcut un drum de un kilometru într-o pășune alpină aproape neatinsă până acum. Ca să nu mai vorbim de exploatările de masa lemnoasă la limita legii, asta ca să fim eleganți. Dezvoltăm „Elveția României”, nu, domnilor Bobic, Blujdea și Belci?

JCS-Nina Curiţa