Caraş-Severin, Romania

CARANSEBEȘ – Scandal în toată regula în Consiliul Local Caransebeș, după ce liberalii au revocat HCL-ul din luna martie, prin care se înființa Corpul de control al primarului.

Acuzațiile și cuvintele grele au curs și de o parte și de alta, primarul Felix Borcean și consilierii PSD contestând legalitatea demersului inițiat de liberali și cerând retragerea proiectului de pe ordinea de zi. Cum viceprimarul Marius Isac, inițiatorul proiectului, a spus că nu-l va retrage, s-au scos săbiile din teacă.

„Cred că atributul privind organizarea Aparatului Primarului revine exclusiv primarului, astfel că orice hotărâre care vizează modificări ale organigramei sunt exclusiv atributul primarului. Aceste funcții de la Corpul de control au fost înființate prin votul Dv, al consilierilor. Eu n-am fost de acord cu așa ceva, dl viceprimar a semnat în locul meu, fără a mă înștiința”, a spus primarul Borcean. „Arătați-ne, vă rugăm, în organigrama actuală unde figurează acest Corp de control. Există acest compartiment?”, a replicat liberala Andra Pleșa, Borcean răspunzând că „nu există, dar a fost aprobat în CL”. „Aveți ceva de ascuns?”, i-a întrebat liderul grupului PSD, Florin Bogdea, pe liberali, în replică aceștia cerându-i social-democratului să-și vadă de propria organizație de partid, care are în frunte inculpați. „Există prezumția de nevinovăție”, a adăugat Bogdea, care a mai spus că inițiativa liberalilor de desființare a Corpului de control al primarului „este un abuz și trebuie făcută plângere penală”.

Au urmat cuvinte grele lansate atât de-o parte, cât și de alta, a luat cuvântul și Mihai Minea, cel care a fost anunțat ca viitor șef al Corpului de control, dar n-au lipsit nici jignirile și vociferările cu referiri la pastile și alcool. „Unde este viza de legalitate pe acest proiect?”, a întrebat Valentin Dascălu, căruia i s-a răspuns că pe proiectul inițiat de viceprimar legalitatea a fost asumată de șefa Serviciului Juridic din Primărie. „Dacă vi se pare ceva ilegal, aveți tot dreptul să contestați”, a pus viceprimarul Isac capăt disputelor, după care a supus proiectul la vot, 10 liberali fiind pentru, 2 social-democrați împotrivă, un alt consilier PSD s-a abținut, iar restul nu și-au exprimat votul.

La final, primarul Felix Borcean a declarat că proiectul de hotărâre, cu toate documentele care au stat la baza lui, este făcut total greșit și ilegal. „Dna secretar se spală pe mâini, deși ar trebui să descurce ițele, de a afirma sau infirma legalitatea unei acțiuni din Consiliul Local, o să-i cer notă explicativă. Nu există niciun motiv în expunerea de motive, iar raportul este făcut în stilul Horia Irimia, e bun, dar interpretabil. Logic, primarul face propuneri în privința organigramei, iar abrogarea unei hotărâri a CL, aprobate anterior, care vizează funcții din organigramă, revine exclusiv primarului, doar la inițiativa primarului. Se va ajunge în contencios. Această hotărâre luată azi își va produce efectul doar când va trece prin toate filtrele, pentru că noi intenționăm să facem o sesizare la Prefectură și în contencios. Din acel moment, hotărârea este în stand-by, nu va produce efecte. Dl Minea va fi începând de joi parte a acestui Corp de control”, a precizat edilul Caransebeșului, care a adăugat că, pentru început, activitatea lui Minea se va axa „pe societățile care trezesc suspiciuni, întemeiate sau nu, Transal și Piața Gugulanilor”.

De cealaltă parte, liberalii și-au prezentat și ei opiniile la finalul ședinței. „Acest Corp de control nu există în organigrama după care noi funcționăm acum în Primărie. Dacă în viitoarea organigramă vrea să-l înființeze, ok”, a mai spus viceprimarul Isac.